Изберете “Събитието на 2023 година”

В последния ден от тази календарна година и е време за петото издание на анкетата на Разград24/7 „Събитие на годината”.

Кое е най-значимото събитие, случило се през 2023 година, избирате вие – читателите на сайта Разград24/7. Предложенията са от редакцията на сайта, но можете и вие да предложите събитие, което сме пропуснали. Това може да стане на ел.поща: radaminch277@gmail.com.

Анкетата на Разград24/7 стартира днес, приключва в 0,00 ч. на 13 януари 2024 г.

Подбрахме 7 събития от различни сфери на обществения живот, ето аргументите ни за всяко от тях. Най-долу на страницата можете да гласувате:

Нов кмет на Разград, без промяна в останалите 6 общини. Разград е с нов кмет от 10 ноември, символиката в денят на клетвата на местната власт не бе отчетена от наблюдателите, обаче дава повод за размисъл. Колкото и на пръв поглед да изглежда, че доскорошният първи заместник-кмет просто продължава да управлява общината, нещата изобщо не стоят така.  Политическата аритметика се промени рязко, приликата с предходния местен парламент е само в това, че най-голямата група общински съветници е в опозиция. Новата управляваща конфигурация – БСП, ДПС, ГЕРБ – пак е невиждана на национално ниво, но Разград не веднъж е давал тон и не се знае знае ли се. Не е за пренебрегване и фактът, че кметът Добрин Добрев е най-младият кмет на Разград в най-новата му история, а в момента е и най-младият кмет на областен град в страната – беше на 37 години, когато положи клетва. За 2 месеца в социалните мрежи вероятно по инерция продължиха негативните коментари, но тук-там миксирани и с позитивни, дори и една благодарност, вероятно следващата година ще имаме повече поводи да охарактеризираме работата му. В останалите 6 общини ДПС не изненада с номинации за общински кметове, а избирателите не го изненадаха и си избраха старите кметове.

Спортна слава за Лудогорието – ”Лудогорец”, „Вълци-Разград”, Лъчезар Вълчев, Ремзи Реджеб и други. През годината Разград бе по-често в спортните новини, отколкото в централните новинарски емисии, което с оглед черните хроники, е доста добре. Спортистите на Лудогорието донесоха много слава на региона и през 2023-та. „Лудогорец” спечели за 12-ти пореден път шампионска титла, и, макар два пъти да смени треньора през годината, отново участва в групи на евротурнир и излезе от тях, като напролет продължава участието си в Купата на Конфедерациите. 18-годишният лекоатлет Лъчезар Вълчев заслужено бе посрещнат като герой в Разград след двата си златни медала по дълъг и троен скок от Световното ученическо първенство, на Европейското първенство до 20 години пък остана с бронзов медал на троен скок. Баскетболните „Вълци-Разград” вече имат свой дом – спортна зала „Абритус” – и посрещат турнири в него, сред успехите им през годината са две вицешампионски титли от държавно първенство за момчетата и момичетата до 13 години, имат и национални състезатели. Борецът Ремзи Реджеб за осми път спечели световна титла по борба за ветерани. Лудогорската борба има още един успешен състезател на международния тепих през последните години – 20-годишната Фатме Шабан стана републиканска шампионка в три възрастови групи, а на Европейското за жени се класира на пето място. Успешна бе годината и за разградското колоездене, в което расте достойна смяна на най-титулувания състезател Мирослав Минчев. Боксът може да се похвали с историческа първа републикански титла при мъжете – на Благовест Неделчев. Освен към професионалния спорт не стихва и интересът към масовия и любителски спорт. Събитието, което предизвика най-голям интерес тази година, бе десетото издание на Лудогорския маратон, в което участваха над 450 човека.

Ремонтите – някои приключиха, други продължават. Няколко дълго чакани ремонта се случиха през годината. Библиотеката има нов покрив, както и други подобрения в обстановката след ремонта, сега остава библиотекарите до подредят книгите, та да заработи отново. Алеите на Градския парк бяха асфалтирани, даже вицепрезидентът дойде да ги види. Ремонтиран бе последният участък на „Априлско въстание”, след Автогарата. Започна и ремонт на ул. „Ивайло”. Извършен бе и ремонт на моста до Икономическата гимназия. Повече негативи събра подмяната на водопроводите в Доброшката махала, но ремонтът е мащабен и не става за кратко време, а и определено е за добро. Ремонтирани бяха и тротоари и асфалтирани паркинги в жк „Орел”. Имаме вече и първа селска соларна спирка, на която може да се зареждат телефони – в Киченица. Много коментирана бе композицията от чадъри над фонтана с момченцата, но ще се съгласите, че внесе свежест в градската среда. Към края на годината дойдоха още няколко новини за предстоящи инфраструктурни подобрения: средства за саниране на 5 жилищни блока, пари за ремонт на Музикалния дом.

Бедствието в Лъвино, снегът в Разград. Така и не стана съвсем ясно смерч, торнадо или друго природно явление премина през исперихското село Лъвино в началото на ноември. Положението обаче беше много тежко – над 160 къщи останаха буквално без покрив. Обявено бе бедствено положение, но и институциите, и хората от близо и далеч се озоваха и помогнаха на местните хора. В края на ноември мокър сняг и силен вятър опустошиха отново доста населени места – стотици клони и дървета паднаха по пътищата. За щастие и двете ситуации се разминаха без пострадали хора. След снежното бедствие в Разград за пръв път бе наложена и финансова санкция от 10 080 лв. на снегопочистващата фирма.

Добротворчество – жестовете на подкрепа през годината. И тази година бе наситена от събития, организирани от доброволци с подкрепа от институции, за събиране на средства за лечението на 18-годишния Мартин Христов. Припомняме, че събитието „Добри сърца: Всички за Марти.” бе избрано за „Събитие на 2022 г.”. В края на годината и общинските съветници се включиха в кампанията. Имаше обаче и други поводи да покажем, че сме добри хора. В началото на годината след разрушителните земетресения в Турция и Сирия имаше много вълнуващи жестове от обикновени хора – клисарка от разградската църква отиде в джамията, за да направи дарение, 10-годишният състезател по борба Иван от Исперих дари събрани от него монети за пострадалите, млад лекар от Исперих отиде доброволец и още, и още. Към добротворчество ни подтикна и едно ново и интересно състезание за хора със силна физика и силен дух – „Арена на Титаните”. Очакваме продължението през Новата година.

Вдъхновение – културните събития през годината. И през тази година имаше културни събития, с които да се гордеем или творци, които ни прославят по света и у нас. В началото на годината аплодирахме великолепния гостуващ мюзикъл „Мамма миа”. Десетки театрални и музикални спектакли гостуваха в Разград през годината и залите все бяха пълни, има публика за истинска култура в града ни. Пълна бе залата и за една уникална премиера на разградския театър, която тепърва тръгва по други сцени в страната и ще ни кара да се гордеем – „Щъркелите на Делиормана”. За съжаление в другата част от т.нар. ТМЦ проблемите се задълбочиха и музикантите от Филхармонията поискаха оставката на директорката на театъра. Друга музикална формация от Разград, макар и любителска, застана като равна до професионалистите от Русенската опера – хор „Железни струни”. Общият им коледен концерт под диригентството на разградчанина Красен Иванов бе излъчен по държавната телевизия. По друга от телевизиите се радвахме на музикалната дарба на Никол Антонова и установихме, че талантът може и да не прескача през поколение, а само да се трансформира в друга сфера.

Сагата с миризмите ни обедини. И през тази година продължиха неприятните миризми над Разград, но за пръв път след години опити местният проблем стигна на национално ниво. След обединени позиции на активните граждани и на местните власти, протести на главен път, посещение на министър и заместник-министри, многократни проверки от компетентните държавни институции като че ли се вижда светлина в тунела – в държавния бюджет за догодина бяха заложени средства за проектиране на ремонт на пречиствателната станция.

Можете да гласувате ето тук:

37
Събитието на 2023 г.

Кое е Събитието на 2023 г. за Разградска област?

The poll has expired!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *