Областният управител посрещна в Исперих участниците в 38-ия поход „По стъпките на Таньо войвода“ и журира прегледа на маршовата и патриотична песен

Областният управител на област Разград Драгомир Златев и неговият заместник Найден Късов взеха участие в посрещането на централния площад в град Исперихна четниците в 38-я национален поход „По стъпките на Таньо войвода“ на 30 май. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Организиран от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, походът се провежда подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети имат обща цел и сходна съдба. Бойният път на четата на Таньо Войвода продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Походът потегли тази сутрин от Тутракан, като по традиция бе организирана възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край село Пожарево.

Тази година целия 220-километров път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието преминават 350 ученици от цялата страна, както и много туристи и наследници на войводата и четниците. За по 1-2 дни към основната колона на похода ще се присъединяват още около 1500 участници. Около 30 000 души по традиция се включват като посрещачи на колоната в 28-те населени места през които минава походът.

Основен акцент в програмата от първия ден на похода беше проведения на централната алея в града преглед на маршовата и патриотична песен, в който участваха маршови групи от Силистра, Тутракан, Попово, Разград, Средище, Вазово, Исперих.

Драгомир Златев и Найден Късов бяха членове на журито, оценяващо представянето на участниците в Прегледа на маршовата и патриотична песен. Председател на оценяващата комисия беше полковника от резерва Борислав Калчовски. Водещ беше д-р Анатолий Кънев – председател на Културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”. Всички участници се представиха на ниво и оценяващите бяха затруднени да посочат най-добрите.

Участниците в прегледа се съревноваваха в три възрастови групи.

Победител в първа възрастова група (от първи до четвърти клас) е групата от Основно училище „Христо Ботев“ – гр. Исперих.

Във втора възрастова група (от пети до осми клас) на първо място беше класиран съставът от Основно училище „Христо Ботев“ – гр. Исперих, на второ – децата от Средно училище „Христо Ботев“ – гр. Разград, а на трето – учениците от Основно училище „Никола Вапцаров“ – село Вазово, община Исперих.

Две първи места бяха отсъдени в трета възрастова група (от девети до дванадесети клас) – за групата от Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ – гр. Попово и за представителния състав – девойки от град Тутракан. След тях на второ място се нареди чета „Таньо войвода“ от Тутракан.  Третата позиция заеха учениците от Професионална гимназия „Христо Ботев“ – гр. Попово.

На тържествена церемония пред паметника на Хан Аспарух, започнала с приветствие на кмета на община Исперих Белгин Шукри, победителите в трите категории получиха грамоти и плакети за участие, а останалите участници бяха удостоени с почетни отличия.

С грамоти за приноса им към инициативата бяха отличени кметът на село Свещари Фикрет Шукриев и председателят на читалищното настоятелство в селото Неджет Абтула.

Областният управител, кметът на община Исперих и председателят на Общински съвет Исперих получиха брандирани фланелки от д-р Кънев като израз на благодарност за оказаната подкрепа и предизвикателство да са водачи на следващия поход.

В знак на признателност бяха поднесени венци пред паметника на създателя на Първата българска държава.

На посрещането на Похода присъстваха и председателят на Общински съвет Исперих Бейти Бекир, заместник-кметовете на Община Исперих Ариф Ахмед и Аксел Кючюк, председателят на тутраканския общински съвет Нехат Кантаров, известният български историк от Института по история към Българската академия на науките професор Николай Поппетров и подполковник Любомир Колев от Министерството на отбраната.

Празникът завърши с музикални изпълнения на млади таланти от Исперих.

Днес участниците в похода ще преминат през резервата „Воден – Ири Хисар“ и ще бъдат посрещнати в град Разград пред паметника на Христо Ботев в Градския парк и на площад „Възраждане“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *