6 юли – 12 юли 2020 г.

Разград

Неслучвали се събития се случиха тази седмица в Разград.

Футболистите на „Левски” видяха купа отблизо, а феновете и собственикът на отбора Наско Сираков гледаха мач под козирка.

Обаче на него нещо не му хареса и си тръгна към 80-тата минута.

Може да има вечерен час.

Разградските фенове в сряда пък си бяха семейно на „Хювефарма Арена”, за да се порадват на Деветата шампионска купа.

Тя дойде след класическа и съвсем логична победа над сините.

Честта пръв да вдигне купата получи легендата на клуба Марселиньо, който се раздели с отбора дни преди това.

Изпратихме го с почести, той увери, че няма да забрави Разград и деветте години, през които живя тук и остави сърцето си на терена.

Че имат потенциал наследниците му, се видя на терена, очакваме от тях да се докажат и постигнат целите, поставени от собствениците на отбора – отново влизане в групите на Шампионска лига.

Връчването на шампионската купа не бе уважено  от министъра на спорта, макар десетина дни по-рано той да бе на трибуните на финала за другата далеч по-важна явно според него Купа на България, която се печели след 5 мача.

Неглижирането на провинцията по много параграфи не е от вчера и всеки от нас знае колко много повече от софиянец трябва да се старае, за да получи национално признание в професията си.

Ето – имаме си член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота и той, Огнян Дамянов, бе току до главния прокурор Иван Гешев на пресконференцията му по повод протестите.

На първа линия бе и окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

На протестите в Росенец пък разградският депутат Ахмед Ахмедов също имаше важна роля – отваряше портите на Сарая за хората с бели шапки.

Разградското участие в бурните национални събития може да се допълни и с облепване на града с плакати с вида и формата на българското знаме и надпис „Да си върнем трибагреника”, както и с рехав протест в Разград на десните, за което научихме от Фейсбук, и участие в масовото плажуване.

Пак във ФБ, час преди да се случи, се появи и покана за протест пред Стария театър от представители на партия „Възраждане”, за понеделник отново има уречен час от същите организатори.

Явно по тази тема ще има да пишем и другата седмица, пък може и още, затова се връщаме към добре познатата ни тема с Коронавируса.

Вече е в 6 от 7-те ни общини, бастион на здравето засега е Кубрат, от сърце им желаем да се опазят, ама не както Разградска област се опази до един момент и сега всеки ден по 2-3-4-5 и всеки момент ще станат 100, а починалите са вече 8.

Да кажем ли за разминаването на данните на РЗИ и националните, то се подразбира, постоянно е.

Коронавирусът стана част и от полицейските бюлетини, през ден засичат нарушители на карантина, доста дела вече стигнаха и до съда, а някои завършиха с глоби от по 10 000 лева.

Криминалната част от обзора включва и две присъди – за блудството край Икономиката наказанието е условно, след сключване на споразумение и признание, но според разни измислени сайтове, на които незнайно защо разградчани вярват, подсъдимият щял да стане булка в затвора.

Ами пробвайте малко да вярвате на разградските медии, а?

Поне ви познаваме и вие ни познавате, а дори да не ни харесвате, знаете къде да ни намерите, ако нещо омотаме.

Сериозно – вярвайте на проверени от вас откъм достоверност медии.

Друга присъда от седмицата, пак условна, бе за чичо и племенник, осъдени за сводничество.

Пак тази седмица заловиха други двама сводници, явно има концентрация на този бизнес в района, ама и взеха често да го ловят.

Постижение към рекордно инкасира тази седмица 63-годишен жител на Острово.

Към 15 часа в четвъртък с 4,17 промила алкохол в кръвта той яхнал нерегистриран мотопед, после изтрезнявал 24 часа в ареста.

Ако си регистрира мотопеда и изтърпи наказанието за карането пиян, след няколко месеца може да заповяда да прави кръгчета на новото разградско кръгово – край Автогарата.

През тази седмица бяха отворени офертите – да го изграждат искат две фирми, едната разградска, а другата софийска, ремонтирана Съдебната палата в столицата и Старозагорската гара.

И още една новина за местната власт: през тази седмица кметът Денчо Бояджиев заедно с областния управител Гюнай Хюсмен направи първата си първа копка за настоящия мандат.

Явно ще я последват и други, защото общинска онлайн анкета събира предложения за нови проекти, които да се реализират в периода 2021 – 2027 г.

Да кажем и нещо за културата накрая.

През тази седмица от новата, засега трета в града, школа за музикални таланти „Надежда 4019” се похвалиха с първите си награди от конкурс – 3 от 3, а после видяхме две от децата на стадиона.

Ще ни гордеят още, убедени сме!

 3,077 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *