Досъдебни производства за нарушени карантини – основна тема за работа на прокурорите в Разградско през юни

Прокуратура

Най-вече по досъдебни прозводства срещу нарушители на карантина са работили през месец юни прокурорите от Разградски съдебен район. Този извод може да се направи от справката, която от Окръжна прокуратура разпространиха, макар тя в по-голямата си част да е неясна почти като справка на РЗИ-Разград за COVID-19.

Според това, което разгадахме измежду входящите номера на преписките по не винаги обяснени основания за разследване, през юни държавното обвинение в Разградско е работило по общо 31 дела със значим обществен интерес, предимно за нарушена карантина. През месеца в съда са започнали 5 досъдебни производства за това престъпление. Подсъдим от Брестовене е подписал споразумение с прокуратура е и получил наказание глоба и условна присъда. Образувани са досъдебни производства и за нарушители от Исперих, Медовене и двама от Разград.

Останалите досъдебни производства са от минали периоди. Един от нарушителите е признат от Районен съд-Разград за невинен. Глоби и условни присъди са получили хора от: Исперихско – 3, от Севар, от Разградско – 1, а един от Кубратско и един от Исперихско са наказани с пробация и глоба.

Според справката на прокуратурата през юни в съдилищата в региона са внесени 73 наказателни производства. Обвинителните актове са 43 срещу 47 обвиняеми лица. Най-много – 27 – са за общоопасни престъпления, каквото е и нарушението на карантина. 5 са престъпленията против дейността на държавни органи и обществени организации, също 5 са и против собствеността, 3 – против личността, 1 – против стопанството.

В съдилищата са внесени и 21 споразумения срещу 23 лица, както и 9 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни наказания по чл. 78а от Наказателния кодекс(за извършено престъпление по непредпазливост) и 2 предложения по чл. 61 от Наказателния кодекс – срещу непълнолетни лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *