350 човека срещу решението за по-висока цена на водата в Разград

Над 350 човека се включиха в подписка с настояване прокуратурата да оспори в съда решението за увеличаване на цената на водата в Разград от 3,63 лв. на кубик на 5,30 лв.

Подписката бе събрана за около един час днес пред Община Разград по време на свикан чрез Фейсбук протест срещу новата цена на водата. Той протече мирно  и тихо, без ексцесии. Повече от 20 протестиращи по едно и също време пред общината нямаше, а и те се сливаха с чакащите за документи пред сградата. Хората спираха, за да се подпишат, да изразят за кратко недоволството си и продължаваха по своите си задачи.

„Протестът няма политическа окраска, абсолютно спонтанен е,  нещата се случват по желание на хората, както трябва да е в нормалното гражданско общество: когато нещо не е ок, хората да излязат и да кажат, че не са съгласни с това“ – заяви  един от организаторите на протеста адвокат Калоян Монев, който е и заместник-председател на Общински съвет-Разград. По думите му КЕВР в стария му състав е взел едно абсолютно незаконно и несправедливо решение за хората, тъй като това е станало без решение на общинските съвети в региона, без съгласуване с Асоциацията по ВиК. Използвана е една вратичка в закона, която им се дава, че дори без съгласуване на бизнес плана КЕВР може да вземе това решение.  Монев е категоричен, че, взето по този начин, решението не е законосъобразно и следва да бъде оспорено от онези които могат да го направят. Това са заинтересованите общини от област Разград – Разград, Лозница, Цар Калоян,  Кубрат и Завет, както и прокуратурата. За общините 14-дневният срок за обжалване е изтекъл, но за прокуратурата срокът за протест е едномесечен и затова подписката с искането е насочена към Върховна административна прокуратура чрез Окръжна прокуратура-Разград, където след протеста бяха внесени подписите. Подобен прецедент за оспорване от прокуратурата на цена на водата има през 2017 г. по  отношение на „Софийска вода“, Калоян Монев и другият общински съветник от ВМРО-Кауза Разград Антон Монев обаче не знаеха изхода от тази съдебна сага.

Освен тях се подписаха и други общински съветници от различни политически сили: Огнян Обрешков от „Демократична България“, Любомир Райчев от БСП, бившият председател на Общински съвет в предходен мандат Стоян Стоянов, а също и бизнесмени като Йордан Тачев, хора от различни прослойки и възрасти.

Калоян Монев коментира, че хората в Разград са най-засегнати от това поскъпване, като се има предвид и качеството на ВиК-услугите, затова смята, че трябва да се защитят интересите на гражданите. Освен, че подписката ще бъде внесена в прокуратурата, на следващото заседание на местния парламент Калоян Монев ще предложи Общинският съвет да приеме декларация, че е против това решение на КЕВР, иска да бъде преразгледано или най-малкото отложено във времето, за да може да бъде обсъден бизнес плана на „Водоснабдяван-Дунав“ от компетентните органи – Общинските съвети в областта и Асоциацията по ВиК.

Инициаторката на протеста в социалната мрежа Анжелина Петрова допълни, че хората искат да се преразгледа това решение, тъй като цените в региона са сред най-високите, а хората са с ниски доходи. Освен това по думите й качеството на водата никак не е добро, а и се налага плащане на допълнителни разпределени кубици. „Вчера гледах теч на вода над Стоматологията от два дни, уж се отстранява, а тече вода, която реално ние. Не мисля, че ние, гражданите на Разград, заслужаваме това отношение“ – каза още Анжелина Петрова.

 1,990 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *