21 октомври – 10 ноември 2019 г.

Да се отменят изборите, за да има седмичен обзор – предложи един наш читател преди 2 седмици.

Е, не става така, седмичният обзор още го няма в Конституцията, обаче изборите свършиха и отново сме тук – и пак сме същите, че мислим и по-остроумни да ставаме.

И за компенсация обзорът няма да е 24 изречения днес, а докато имаме вдъхновение.

За изборите да кажем първо – обречени бяхме в Разград да си честитим нов стар кмет.

Мнозина избраха по-малкото зло, за други краткият анализ бе – наказателен вот.

Стигна се дотам да обърнем с хастара наопаки световната политическа система – най-десните и най-левите се прегърнаха в битка срещу нещо, което малко трудно се квалифицира, но да го наречем центристка партия.

За успокоение – и софиянци бяха пред същата дилема, макар и малко по-различна, но те избраха още 4 години от същото, халал да им е.

В Разград дългата ръка на дългогодишния сив кардинал на политическия живот в региона Никола Николов, менторът на десните, този път бе на правилното рамо и Денчо Бояджиев от БСП утре пак сяда на горещия стол на трети етаж в Бялата сграда.

Да видим дали числото 11 ще му донесе късмет – 11-тата година от управлението му започва в единадесетия месец, на 11 дата, в 11 часа, на 11 етаж.

Според нумерологията 11 е числото на новото начало, а точно това бе мотото на кампанията на Бояджиев.

В изборната нощ първото интервю на новия стар кмет бе за Разград24/7.

Може да се нарече революционно и то, защото за пръв път разградски кмет открито декларира, че е искал да работи с ДПС, но те избрали другата страна.

Обикновено досега никой не смее да си каже, че ДПС го подкрепя, а спазарява гласовете на Движението за постове от средно ниво или конкретни сделки, три пъти и за зам.-кмет.

Така макар ДПС да си спечели останалите 6 общини, в Разград поне засега изгуби позициите си.

Анализът в ГЕРБ също тепърва предстои, въпреки че лидерът им Бойко Борисов събра общинските си председатели в четвъртък, оказа се, само за да хвали тези, които са заслужили.

Разград на картата на ГЕРБ бе просто едно червено петно.

В по-ранен коментар Борисов обяви, че партията му е инкасирала загуби там, където структурите са се превърнали в дерибеи.

Дали това е обяснението за загубата в Разград и за нулевото представяне в Завет явно предстои да разберем, макар в съседни дори региони изгубилите да поеха отговорността с оставки, тук не мирише на нищо подобно.

А всъщност за пръв път от 45 години Разград бе управляван от кмет не от БКП или БСП, но това историческо постижение бе пропиляно с лека ръка за 4 години, в които се редяха гаф след гаф, едва стартираха проектите, подготвени от предходния управленски екип, а според странични наблюдатели сред малкото отговорни и смислени решения бе единствено намирането на сграда за ППМГ.

Много интересно ще е в Общинския съвет, където най-вероятно ще лъсне коалицията ГЕРБ/ДПС, която прозира и на национално ниво, но май никой не се гордее с нея.

Ще ги видим 6 групи как ще се разпределят още в понеделник, когато ще се избира председател на Общинския съвет.

Обаче знаете ли, че и седма можеше да има – близо 4000 гласоподаватели не се справиха с преференциалния вот и пуснаха бюлетини само с преференция, но без основен избор на партия.

А най-голямата група съветници има с 500 гласа по-малко от сбърканите бюлетини.

Това отчасти може да се дължи на „материала“ – неразбрали избиратели, обаче може и на лакомията на кандидатите за съветници, май доста от тях са акцентирали само на своя преференциален номер, а са пропуснали партийния.

В една от по-малките общини се стигна до срамната сцена двама неуспели кандидат съветници от една и съща листа да се разправят в съда кой от двамата е надписвал лично бюлетини без преференция.

В по-малките общини ДПС си изпълни плана.

В Завет, Цар Калоян и Лозница кметовете си остават, в Самуил има рокада на кмет и председател на Общински съвет, кубратчани също избраха стария си кмет, въпреки интересната алтернатива – утвърден лекар от Варна да иска да се върне в родното градче.

Изгубилите бяха поставени пред ново изпитание още на учредителната сесия на местния парламент: за петима съветници имаше два стола.

ДПС си върна Исперих, явно ненапразно Емел Етем изкара цялата кампания в родния си град, новият кмет е Белгин Шукри.

Тук е мястото да отдадем дължимото внимание и на новия, но всъщност не толкова нов играч на политическата сцена – Гюнай Хюсмен.

Макар чрез кандидатите си от ЗНС той да не спечели пост на общински кмет, ясно показа, че има място в местното управление с 24 общински съветника в 5 общини и 10 селски кмета.

Имаше шансове и на балотажите за общински кметове на Исперих и Кубрат, но се оказа, че симпатизантите на ГЕРБ в тези две общини са били призовани да гласуват „по съвест“, а съвестта на повечето от тях посочила не към назначения от техния лидер областен управител, а към ДПС.

На практика обаче по-добри показатели от Хюсмен в Лудогорието има само ДПС, ГЕРБ е с 1 съветник повече –  25, но със 7 селски кмета в общо 7 общини.

Как ще продължи развитието на този политически проект предстои да видим.

Със сигурност ще е интересно в местните парламенти въпреки доминацията в 6 от тях.

Как ни се щеше да се ограничим само в изборната тема, но светът не е само избори, и футбол има.

Обаче тука резилът беше голям.

„Лудогорец“ да изгуби в Испания не е страшно, ама да изгуби с 6:0 пред половината Разград, изнесъл се в Барселона за мача с „Еспаньол“ е срам не, ами Срам.

Я тука да съберем двете теми – учредителната сесия на Общински съвет-Разград бе отложена с 2 работни дни, тъй като част от съветниците имаха билети за този мач.

Това обаче стана повод за неуместни шеги, че вместо да заседават, ходят по Барселона.

Че те, избраните от нас общински съветници, ако не подкрепят лично символа на Разград, какво точно правят, а?

Даже трябваше заем да изтеглят, да го погасят със заплатите си, но всичките да са там, до един!

2 Replies to “21 октомври – 10 ноември 2019 г.”

  1. Сивият кардинал в сянка ли на 05.09.2004 г. разпореди от научен работник да стана работник?
    Простичък въпрос! Или неудобен?

    Време е хората в Разград да проумеят, че НЕ трябва да се слага знак за равенство между Костов и сивия кардинал в сянка!

    Разбираемо е защо не гласувах на тези избори!

  2. Мисля, че сивият кардинал повече няма да може да разчита на истинските дясно демократични граждани на Разград. От тук нататък може да разчита само на платените гласове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *