ДПС или БСП ще управлява Общински съвет-Разград

Две са номинациите за председател на Общински съвет-Разград. Въпреки, че групите съветници в местния парламент са 6, предложения за поста направиха само от управляващата вече БСП и от ДПС.

Предложението на БСП бе очаквано – доайенът в Общинския съвет – юристът Стоян Димитров. ДПС пък предложиха общинския си председател д-р Левент Апти. Представителите на най-голямата група от ГЕРБ с 8 съветници нямаха предложение, по повечето процедурни предложения в работната част на сесията гласуваха „въздържал се“ или „против“.

Правилата за избора се обсъждат в момента от шестчленна комисия с по един представител от всяка група: Антон Монев от Местна коалиция ВМРО – председател на комисията, Ахмед Ахмедов от ЗНС, Али Кязимов от ДПС, Елка Неделчева от БСП, Иво Димитров от Демократична България, Мариян Иванов от ГЕРБ.

Всъщност още преди номинациите Стоян Димитров известно време води заседанието като най-възрастен сред колегите си, тази чест му бе предоставена от Областния управител Гюнай Хюсмен, който откри тържествената част от сесията. За пръв път учредителното заседание започна с акапелно изпълнение наживо, а не на запис, на химна на РБългария. Изпълни го Пламена Петрова, която е възпитаник на двама съветници – вокален педагог й е Свилена Дечева от ЦРД, а средното си образование изучава в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ с директор Пейчо Георгиев.

Клетва съгласно ЗМСМА положиха новият общински кмет Денчо Бояджиев, 13 кметове на кметства и 33-ма общински съветници.

След номинацията на Димитров той коректно се оттегли от временното председателско място, отстъпвайки го на следващия по възраст Пейчо Георгиев.

Той вложи част от присъщото си чувство за хумор, вмятайки реплики от типа: “ние ли криво броим, вие ли криво гласувате” и “опитът те напъва, г-жо Димитрова”.

Както и на предходната първа сесия за мандат 2015-2019 г., дрескодът не бе най-важното за новоизбраните съветници, част от тях са сравнително неглиже – мъже без вратовръзки – основно в групата на десните, но пък в техния си син цвят. Сред деветте дами обаче няма фриволна визия, всички са делово облечени в ненатрапчиви цветове с изключение на сакото цвят лила на бившия зам.-кмет Галина Георгиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *