Отбелязаха Деня за борба с болестта на Алцхаймер в Дома за възрастни с деменция

В Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград отбелязаха днес с концерт 21 септември  – Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Групата за песни в ДПЛД „Сребърен славей“ изпълни няколко народни песни от различни географски области в България.  Потребителите, които участват в активната музикотерапия, също се включиха в изпълненията. Последваха кръшни хора, носещи радост, както на участващите, така и на наблюдаващите потребители.

Дарител осигури кетърингова гощавка за празника и голяма празнична торта.

От ДПЛД уточняват, че болестта на Алцхаймер е най-честата поява за деменция, а вниманието на обществото все повече се насочва в помощ на лицата с Алцхаймер и деменция и към социалната услуга в Разград също са насочени благотворителни инициативи.

През юни и юли Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ участва във фондонабирателна кампания за подпомагане на Дом за пълнолетни лица с деменция  Разград.

Набраните средства в размер на 3556лв. бяха разходени за почистващи препарати, дезинфектанти хигиенни материали, облекло и спално бельо.

Друга  съвместна инициатива на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”, съвместно с Фондация „Да бъде” и Лидия Станкулова бе организиране и провеждане на музикотерапия за потребителите на Домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград  и  Казанлък през месец юли, август, септември и октомври 2020 г.

Арфата е един от най-древните използвани за лечение инструменти, благодарение на това, че струните трептят с цялата си дължина, и корпусът е дървен, което прави инструмента един от най-подходящите за лечебна музика. Лидия има магистърска степен по Арфа от Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” и предстои да се дипломира в международна специализация по терапевтична арфова музика.

От Дома изказват благодарност на изпълнителите и партньорите от тази инициатива за това, че в периода на продължаване на противоепидемичните мерки, се реализира тази възможност за терапия за лицата с деменция.

При спазване на строги мерки за хигиена и дезинфекция  социалните работници в дома въвеждат нови форми на арттерапия  и трудотерапия. Кинезитерапевтът разработва различни модели на упражнения и игри за активизиране на физическата активност на болните с деменция.

Новите техники, занимания и игри може да се ползват и от хората, които полагат грижи за хора с деменция в домашна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *