Разград поздрави Тутракан за празника на града

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и общинският съветник Таня Тодорова бяха гости на празника на Тутракан днес. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

От името на Община Разград и Общински съвет-Разград те поднесоха венец на паметна плоча, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Майка България.Тя е поставена на крайбрежната улица, до паметника на мъчениците на Добруджа.Паметната плоча е дарение от почетния гражданин на Тутракан проф.д-р Иван Гаврилов. Тържествено освещаване и заупокойна панихида отслужи отец Илия Тонков.Лентата прерязаха кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов и директорът на Историческия музей Петър Бойчев, който припомни събитията от времето на румънската окупация.

Стоян Ненчев и Таня Тодорова присъстваха и на тържествената сесия, проведена в залата на Обреден дом и посветена на Празника на Тутракан. Г-н Ненчев прочете поздравителен адрес от свое име и от името на Кмета Денчо Бояджиев, в който се казва „За Разград Тутракан завинаги ще бъде свързан с най-ярките примери на воинска смелост и доблест. В тежките боеве за вашия град през 1916 г. вземат участие хиляди разградски войни. Стотици от тях оставят костите си в добруджанските полета. С тях е свързано и името на българския военен герой – разградчанина капитана Христо Бърдаров. Начело на своята картечна рота той атакува и превзема  най-укрепените фортове и първи влиза в падналата крепост. На него румънският заместник-командир предава символа за безусловната капитулация на противника.От сърце желаем на жителите на Тутракан мирно небе, здраве и добруване на семействата им, а на техния любим град – да пребъде и просперира!“

На тържествената сесия със званието „Почетен гражданин на Тутракан” бяха удостоени актьорът Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, и Боянка Йонова (посмъртно), а с почетен знак на Общинския съвет „За граждански принос” – Шенол Молла (посмъртно).
С Грамота за обществен принос бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа.

 

 

 

 

 

 1,839 total views,  6 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *