Ремонтират дървената конструкция на Часовниковата кула

Консервиране и освежаване на дървената конструкция на Часовниковата кула се извършва през почивните дни. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Тези дейности бяха планирани през лятото след като кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров присъстваха на експертно обследване на състоянието на един от символите на града. Инспекцията установи, че ремонт е необходим както на часовниковия механизъм, така и на купола на строената през 1864 г. 26-метрова кула.

За извършването на освежаването на дървения купол на Часовниковата кула бяха избрани почивни дни – 10 и 11 октомври – за да не се създава дискомфорт за гражданите, които преминават в района. Дейностите бяха извършени с помощта на две автовишки. Специалистите обработиха дървената част с шкурка, намазаха я с препарат, който да унищожи дървоядите, а днес запечатват конструкцията със специален лак с висока степен на UV-защита, за да се запазят дървените части по-дълго. Подменени са и две от гредите, които държат чука на камбаната, тъй като са били силно загнили.

Предстои и ремонт на часовниковия механизъм, който трябва да бъде извършен от столична фирма, която има договор с общината за поддръжка на часовника.

Поради амортизация на декоративното осветление на кулата, предстои и поставяне на нови икономични  осветителни тела, които ще са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *