Разград се събужда бавничко

Разград се събужда бавничко – пролича по тазвечершния протест с основно искане – оставка на правителството. Видя се обаче, че има и надежда – на площад „Възраждане”, където бе сборният пункт, нямаше само представители на ГЕРБ и ДПС, повечето от останалите политически сили показаха съпричастност към общонационалните протести.

Организатор бе Мариана Динкова от партия „Възраждане”, от тази партия бе и най-сериозното представителство. Динкова обаче уточни, че организира протеста като гражданин и е доволна, че на площада има и десни, и леви, и зелени, и стари, и млади. Така си беше – имаше общински съветник от Демократична България, кандидати за общински съветници от същата партия, както и от БСП и от зелените. Повечето хора обаче си бяха без партийни пристрастия или поне не публично оповестявани. Имаше бебе в количка, имаше и един възрастен човек с бастун, който сътвори хита на вечерта, като даде своята транскрипция на абревиатурата ГЕРБ – Гангстери за Европейско Разграбване на България. „Обединява ни това, че искаме по-добра България, по-добър живот.” – обясни Динкова.

“Тук сме, защото милеем за България, в която правото на управление се превърна в едно безотговорно отношение към народа. Съпротивата е неизбежна, събрали сме са, за да покажем, че има будни граждани и в Разград, които искат промяната. Събрали сме се, за да поискаме оставката на това правителство” – обяви Динкова пред съмишлениците си и ги поведе към партийната централа на ГЕРБ-Разград.

Първоначалният план бе да минат по ул. „Дунав”, но в движение промениха маршрута и минаха по централната пешеходна зона на града с надежда към тях да се присъединят още хора. Това се случи до ниво 3-4 човека, но очевидно шествието със знамена и викове: Оставка, Мафията вън, Бойко в затвора, Всеки ден ще е така до победата – бе атракцията на вечерта.

На ненатрапчиво разстояние ги наблюдаваха полицаи, лично шефът на РУ на МВР-Разград Станимир Станев координираше полицейските мерки.

Протестиращите чинно изчакаха и зелената светлина на светофарите зад пощата, за да завият към партийния офис на управляващата страната партия. Оказа се, че част от тях, неизкушените досега от политиката, дори не са знаели къде се намира централата на ГЕРБ. Направи им впечатление едно голямо петно върху надписа „ГЕРБ-Разград”, явно останало от нечие друго недоволство от управлението. Приличаше на спомен от яйце, имаше залози и за друга консистенция, но паметливи припомниха, че е всъщност е от презрял домат.

В офиса на ГЕРБ-Разград след 19,00 ч. естествено нямаше никой и протестиращите след мощен възглас „Оставка” се уговориха да се съберат пред Стария театър и утре, 14 юли и в сряда, 15 юли, все от 18,30 ч. на същия тип протест, като поканят и още хора. В четвъртък, 16 юли, протестът ще е от 18,00 ч. пак там, той се организира от Деян Пейчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *