Закриха една паралелка след 7 клас още на първо класиране

Още на първо класиране бе закрита една паралелка сред 7 клас – съобщи старши експертът в Регионалното управление на образованието в Разград Галина Пантелеева.
Заявления за включване в първо класиране са подали 837 деца, приети са 799. 24 деца са на поправка през есента, но могат да се включат на трето класиране, а на 13 родителите са заявили, че ще живеят и учат в чужбина.

28 деца са кандидатствали и за училища в други административни области.

Прием има в 40 от първоначално утвърдените 41 паралелки. Закритата е всъщност много полезна и търсена за региона ни – ветеринарен техник в ПГВМЗ”Ал.Стамболийски”-Лозница. В нея искали да се запишат само трима седмокласници. Че не е попълнена не е изненада за експертите в просветното ведомство, тъй като в община Лозница 7 клас са завършили 63 деца, а е обявен прием за 3 паралелки.

Сред паралелките под въпрос е тази в СУ”Христо Ботев”-Цар Калоян, където са се записали 8 от нужните 26 ученика. Вероятно обаче тя ще бъде запазена с дофинансиране от местната упрана, тъй като е единствена за общината. В една от паралелките в ПГТС”Христо Смирненски” – Строителен техник – има само едно записано дете, тя е половинка – трябва да има прием от 12. Кандидат-електромонтьорите пак там са 5 вместо 13. 4 вместо 13 пък са желаещите да учат за оператори в хранително-вкусовата промишленост в ПГСС”Хан Аспарух”-Исперих.

Училищата със запълнени паралелки на първо класиране са ППМГ”Акад. Н. Обрешков”-Разград и ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград – по 4 паралелки и в двете. В земеделската гимназия в Исперих също има една пълна паралелка, както и в СУ”Христо Ботев”-Кубрат, 2 – в ПГИ”Робер Шуман”-Разград, 3 – в НПТГ”Шандор Петьофи”-Разград.

Най-високият бал на първо класиране – 481 точки – е за специалност Софтуерни и хардуерни продукти в ППМГ”Акад. Н.Обрешков”. За математическия профил в същата гимназия максималният бал е 451 точки, толкова е и за Английски език с втори чужд език – немски в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград. В нея са и най-близките резултатите на първия и последния приет, последният е с 336,500 точки.

Записването на първо класиране и подаване на заявления за участие във второ класиране продължава до 16 юли включително. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 20 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *