Радан Кънев: ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИЗИЯ, КАДРИ И ХАРАКТЕР ДА РЕАЛИЗИРА ПОЛИТИКИ С ХОРИЗОНТ 10-20 ГОДИНИ НАПРЕД

Радан Кънев е евродепутат от Демократична България. Бе в Разград, за да подкрепи кандидатите за народни представители от Демократична България. С него разговаря Димитър Петков.

Г-н Кънев, в една предизборна кампания политическите послания и обещания с различни цветове се сипят отвсякъде. Нека да говорим обаче за ангажименти –  с какво ще се ангажира Демократична България пред избирателите, какво ще свърши за тях в бъдещия български парламент?

Разбира се всяко предизборно обещание се посреща от хората със съмнение, защото те много пъти са били разочаровани. Ние вече бяхме в 45-тия парламент и там показахме, че имаме готови законопроекти, с които направо от първия ден започнахме работа. За съжаление много от тях нямаше време да бъдат приети. Но със сигурност в новия парламент незабавно ще внесем законопроекта за промяна на закона за съдебната власт, който ще даде началото на така дългоочакваната реформа в правосъдието. Ще внесем и законопроекта за увеличаване на прага по ДДС, който ще бъде огромна помощ за малките фирми в България, които се намират в изключително тежко положение. Но преди всичко най-важният ангажимент, които поема Демократична България, е в следващия парламент да има стабилно мнозинство и стабилно реформаторско правителство. Успехът на ДБ означава мнозинство в парламента и поставяне извън управлението на ГЕРБ, БСП и ДПС – нещо което преди месеци звучеше като мечта или илюзия, а сега е напълно реалистично. За да се случи това, ние имаме нужда от доверието на гражданите, за да можем да реализираме нашият план за възстановяване на държавата, за който толкова много говорим.

Опозиционното говорене е едно, предизборните обещания друго, съвсем различно нещо обаче е реалното управление. Притежава ли Демократична България характера да се справи с проблемите на държавата, да я промени, да я реформира и да я модернизира?

Всъщност ДБ е обединение, в което влизат хора, които напуснаха управлението на Бойко Борисов по чисто принципни причини. Ние се оттеглихме от властта сами. Това в България много рядко се случва – да се откажеш от властови позиции. От една страна стои Христо Иванов като бивш министър, който след подаването на оставката си от кабинета на Борисов, изгради една много силна млада партия около себе си. Така че той е пример за характер. От  друга страна стои Демократи за силна България, която е партия с много традиция и много опит зад гърба си. Така че със сигурност имаме достатъчно характер да кажем „не“, показали сме, че не участваме в схеми и в следващия парламент пак няма никаква опасност да участваме в схеми. В София например, където управляваме повечето общини и райони в града, нашите кметове показаха, че могат да градят и имат характера да го правят. Политика е да дадеш решение за следващите 10, че и за следващите 20 години. И ние имаме характера да го сторим и най-важното възможностите да го направим. Можем и трябва да изградим нова правосъдна система в България, която наистина да отговоря на стандарта за правова държава. Трябва да изградим нова икономика, по-модерна с по-добре платени работни места с нови технологии, а възможности има и тези възможности трябва да бъдат инвестирани в това България да си повярва малко и в някои сфери да бъде лидер. Не вечно да се примиряваме с тази роля, че нещо вечно догонваме. Ние трябва да мислим за себе си като за активна, млада и смела държава и единствената политическа сила, която работи в тази посока е Демократична България.

Правенето на управленски коалиции в полза на държавния интерес изисква политическа мъдрост. С кого можете да говорите на един управленски език, за да създадете кабинет на промяната?

Най-големият въпрос е как точно ще се конструира мнозинството и съответно как ще изглежда правителството. Невъзможно е да сътрудничим с ГЕРБ – те са символ на корупцията в българското управление. Традиционно няма как да направим политическа коалиция с БСП – нашата цел е средната класа, а тя винаги се притеснява от бившите комунисти. Твърде лоши примери има с тях в управлението на страната. Няма как да работим и с ДПС. Надяваме се нашият силен резултат да даде мнозинство на промяната и заедно с другите партии, които представят себе си като партии на промяната да търсим общи възможности. Ние не сме еднакви с тях, никак даже – имаме много разлики, най-вероятно ще възникне и напрежение и противоречия, но, както и вие казахте, политиката изисква мъдрост, защото в крайна сметка волята на хората ще бъде отразена в парламента и този парламент трябва да намери начин да работи за интереса на България.

Разград на последните местни избори показа, че Демократична България може да се превърне във фактор в управлението. Какъв пример е градът за страната в навечерието на изборите.

Много важен пример, защото Разград показа, че средната класа не само в София, но и в областните и в по-малките градове търси промяна, отказва се да бъде лъгана, мачкана, подкупвана и плашена от ГЕРБ – този пример в Разград вече сме го дали. На последните местни избори Разград се превърна в ясен модел как може център-дясното в България да се развива извън „шлифера“ на Бойко Борисов като независима силна и демократична формация. Много ми е приятно винаги да бъда в Разград, не пропускам възможност по време на кампания. Сега специално с Иво Димитров – водачът на листата тук, вярвам, че колкото и да е труден районът – малка листа, силно ДПС, имаме напълно реален шанс Разград да бъде представен в българския парламент. Виждам колко активно се работи в града. Наистина в местната власт ние показахме, че можем да бъдем от полза за хората и аз искрено се надявам ние да изпреварим и БСП и ГЕРБ на тези избори и да вземе един от разградските мандати тук.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Loading

One Reply to “Радан Кънев: ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИЗИЯ, КАДРИ И ХАРАКТЕР ДА РЕАЛИЗИРА ПОЛИТИКИ С ХОРИЗОНТ 10-20 ГОДИНИ НАПРЕД”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *