Французин на мотопед мина през Гецово и Разград в поход от кампанията „Едно писмо – една усмивка“

Млад французин на мотопед с педали аварира в Гецово вчера и това даде пореден повод на гецовлии да покажат, че са хора с добри сърца. Няколко жители на селото се притекли на помощ на 21-годишния Рено Далансон, всеки по начина, по който може. Намерили майстор, който да поправи возилото, нахранили го, опитал баница и кисело мляко, разказали му, че България е най-старата държава в Европа, научил и за Панаира на киселото мляко. Французинът обещал да сподели със своите приятели интересните неща за България

На семейството, което го приютило за времето, през което тече ремонта, Рено разказал какво прави по нашия край.

Младежът е родом от Марсилия, студент във френския град Лил, учи за машинен инженер. Миналата година заедно с още 9 младежи на възраст между 14 и 24 години, които учат в Лил, Париж, Хага, Лозана и Монреал, стартират инициативата „Едно писмо – една усмивка“. Тя е насочена към хилядите възрастни хора, които живеят в социални домове и заради световната пандемия от COVID-19, са изолирани, не могат да излизат от домовете, нито да бъдат посещавани. Младежите създават интернет платформа, на която всеки може да изпрати писмо до непознат възрастен човек от социална институция, за да го зарадва и да предизвика усмивка у него. Може и да прикачи своята снимка и телефон, за да се чуе с получателя на писмото. Писмата се получават и принтират в социалната институция, като по този начин не се разпространява заразата. На интернет платформата има възможност да се регистрират социални институции, чиито обитатели да получават писма. Досега са регистрирани 1135 социални институции във Франция, Белгия, Люксембург, Швейцария и Канада, вече са изпратени над 100 000 писма.

За да рекламира и наживо оригиналната кампания, Рено Далансон потеглил на почти пълна обиколка на Европа – от Лил до Истанбул, но с нетрадиционно средство – мотопед с педали, облепен със стикери на кампанията „Едно писмо – една усмивка“. За 3 седмици е изминал 3000 км., което е учудващо с оглед факта, че подобни возила се използват за кратки разстояния предимно в населените места. Мотопедът аварирал няколко пъти, младежът изгубил и регистрационната му табела, но продължава приключенския си път в подкрепа на благородната инициатива. Днес мина и през Разград към Бургас, а оттам – за Истанбул, след това смята да отиде в Гърция, където ще е на едномесечен стаж, а след това, отново с мотопеда на педали, облепен с усмивки, тръгва по обратния път – към Лил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *