Правителството отпусна и последния транш от парите за ремонта на джамията

Правителството отпусна и последния транш от парите, предвидени за ремонта на джамията „Ибрахим паша“. Това съобщи на първата си пресконференция областният управител Деян Димитров. Като доказателство показа Постановление №31 от 17 март за изпълнението на държавния бюджет. В него за консервация, реставрация и адаптация на  джамията „Ибрахим паша“ в Разград са предвидени 864 126 лв. Припомняме, че договора за ремонта с изпълнителя – търговищката фирма „Стройкомерс ТТ“ – бе сключен през януари 2019 г., той е на стойност 2 374 836 лв. с ДДС. Реалното отпускане на първата част от средствата се случи близо година по-късно – в последните дни на 2019 г., а стартът на строителните работи бе през октомври 2020 г.

Ремонтните работи не са спирали – уточни Деян Димитров по повод изявления от ГЕРБ, които той квалифицира като „инсинуации“. Работниците са използвали студените дни, за са изградят скелето вътре в джамията, а когато температурите позволят, ще започнат работа там. Повечето суровини и материали са закупени, на този етап изпълнителят не е искал анекс на договора по повод растящите цени на строителните материали – отговори на въпрос на Разград24/7 заместник областният управител Драгомир Златев.

В отговор на друг журналистически въпрос Димитров се оплака, че е укорен от главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова за предприетите от него интерес и действия с темпото на извършване на ремонта на НПТГ“Шандор Петьофи“ и ПГИ“Робер Шуман“. Според министерската служителка областният управител няма правомощия да контролира начина, по който МОН упражнява инвестиционната си политика. Димитров все пак е отправил питане към изпълнителя на обществената поръчка „Диел трейд“ЕООД. Поет е ангажимент до края на март да се ремонтират санитарните възли, а през пролетната ваканция да се обезопасят отворите на асансьорите. Димитров обаче увери, че укорителното писмо ще бъде представено на просветния министър.

Областният управител изрази решимостта си да реши и един дългогодишен проблем, свързан с окрупняването във ВиК-сферата. Вече има решение на Общински съвет-Разград, свързано с влизане в асоциацията на „Водоснабдяване Дунав“ на общините Исперих и Самуил, сега се очакват решенията на другите два местни парламента. Деян Димитров обясни, че е завел двамата кметове в МРРБ за разговори по темата, приети са условията им, сред които да се запазят работните места в исперихското ВиК, търсил е и съдействието на народните представители от региона. Димитров се закани да оповести имената и политическите сили на всички общински съветници, които гласуват против или въздържал се по решението за вливане в една ВиК-асоциация. Това ще осигури финансиране за сектора до 2030 г., в противен случай няма да има инвестиции до края на този период – обясни Димитров.

Той нарече перфектна създадената организация по настаняването на украинските граждани, които търсят временна закрила в Лудогорието. Само вчера са издадени 13 документа за временна закрила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *