Над 10 кубика боклуци от доброволческата инициатива за почистване на велоалеята към „Пчелина”

Десетки жители на Разград от различни възрасти се включиха в гражданската инициатива на Маргарита Христова за почистване на велоалеята към „Пчелина” днес. Община Разград оказа съдействие като осигури транспортирането на чувалите с боклуци до Регионалното депо за отпадъци – съобщават от прессслужбата на местната управа.

Камионът с вместимост от 7 кубика се върна втори път, тъй като боклуците се оказа повече от капацитета му. Сред „находките” по и около велоалеята имаше най-много пластмасови и стъклени бутилки от бира и безалкохолни напитки, кенчета от подобни напитки, чашки за кафе, опаковки от хранителни и други продукти, намираха се и дрехи, обувки, тест за бременност, блистери от лекарства, чувал с плочки, дюшек, гуми, тасове от автомобили, част от мантинела, дори изтръгнат пътен знак, който бе предаден на Областно пътно управление.

Велоалеята бе разпределена на участъци, с чието почистване се ангажираха различни групи участници. Пълните чували – по 4-5 броя на едно място – се оставяха край пътя, за да ги съберат служителите на Община Разград, които в края на инициативата преминаха край велоалеята и още по средата камионът се напълни.

Освен, че камионът се върна втори път, се наложи да бъдат закупени и допълнително чували. Първоначално 100 броя, както и ръкавици за участниците, бяха осигурени от организаторката на акцията Маргарита Христова.

Повечето от участниците се включиха в акцията семейно, най-много бяха младите семейства с децата си, най-малкият участник в екоинициативата бе двегодишната Яна. Почистваха и общинските съветници Свилена Дечева, Джипо Джипов и Огнян Обрешков, като Джипо Джипов предварително пое ангажимент да осигури зарибителен материал за двата язовира съобразно количеството събрани боклуци. По препоръка от експерти зарибяването ще бъде извършено в началото на месец май, когато водата във водоемите е по-топла и подходяща за такива дейности.

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *