Мирослав Грънчаров: Ще дам скорост на Разград и ще привлека гражданите в управлението

“Разград е застинал във времето. Ще придам скорост на администрацията и икономиката, като привлека и гражданите в управлението.” Това заяви в интервю за БНТ Мирослав Грънчаров, кандидат за кмет на Разград от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

По думите му, Разград и селищата в общината имат огромен потенциал – природа, история, археология, спорт, бизнес с пет фирми, които са сред най-големите данъкоплатци в страната и по-малки бизнеси. Но е застинал, “защото дълго е управляван от едни и същи хора, които са станали лежерни”.

Според него Разград трябва да се развива много по-бързо и започнатите неща да се довършат без протакане. “Гражданите са изпаднали в апатия, защото не виждат отклик от администрацията, а трябва да участват в управлението”, каза Грънчаров. И даде за пример как обсъждането на 100-милионния общински бюджет не е привлякло не само гражданско участие, но и такова на общински съветници.

“За да събудя гражданите, трябва да ги въвлека в управлението. Ще създам обществени съвети, които да подпомагат администрацията”, каза кандидат-кметът. По думите му, в града има много почтени и образовани хора, които той ще се опита да въвлече доброволно в общинските дела, защото доброволният акт е с голяма жажда и сила.

Грънчаров обяви, че ако бъде избран за кмет, ще създаде инспекторат, по подобие на други общини. Инспектори ще обикалят града и селищата от общината да търсят нередности и ще възлагат на общинската администрация решаването им. “Хората сега са с впечатлението, че общината е само една мрачна сграда с мрачни хора. Ще направя така, че администрацията да излезе на улицата и да търси проблеми”, каза Грънчаров.

Той не е съгласен и с концентрирането на средства за центъра и определени квартали. И обяви, че в една от  четирите бюджетни години от мандата си парите, предвидени за инфраструктура, ще се концентрират в селата от общината. Защото сега се работи на парче и нищо не се завършва с нужния обем и качество.

Грънчаров смята да ускори развитието на бизнес зоната, чийто размер се е утроил в последните 4 години. Ангажира се с енергични действия да започнат предпроектните проучвания и да се привлекат инвеститори за зелена енергия, след като проектът за водородна енергия в Разград вече получи одобрението на Водородния алинасна ЕС.

Кандидат-кметът на ПП-ДБ приветства надигналия се гняв в обществото срещу лошата миризма, която от 10 години тормози разградчани. Под този натиск общината и екоминистерството са започнали работа и е установено, че след четирите зауствания реката е мъртва. Остава обаче химици да установят какво точно се случва, за да се образува миризмата.

За Грънчаров община Разград трябва да продължи да бъде социална община, макар че до голяма степен сега тя е само посредник на социални услуги, а по проекти като този за самотни майки – “Майка и бебе”, се оказало, че няма потребители за него. Той се ангажира общината да подеме инициатива за собствено производство на плодове и зеленчуци, с които да се захранват детските градини, училищата и социалния патронаж. Така децата и възрастните ще консумират пресни продукти, а безработните с по-ниска квалификация ще имат заетост.

Според Грънчаров проблемът с Разградската болница е, че общината има минимален дял в нея и не може реално да участва в управлението ѝ, а здравните кадри отиват в частни заведения, защото те им предлагат двойно по-високи заплати и покриват кредитите за обучение.

Грънчаров е убеден, че когато гражданите видят, че думата им е чута и се вземат мерки, енергията за развитие в общината ще се събуди. И завърши интервюто си по БНТ с думите: “Аз съм фаворитът в изборите за кмет. Ако желаете да живеете по-динамично и в по-подредена среда, можете да гласувате за себе си с номер 66, а за мен ще бъде чест да бъда ваш кмет.”

Купуването и продаването на гласове престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *