Островче празнува днес

С музикални гости от Разград и с подкрепата на дарители едно от най-малките населени места в община Разград Островче отбеляза своя селищен празник днес. Събитието на площадката срещу в центъра на селото организираха местното кметство и читалище „Слънчев лъч”. По традиция селският сбор в Островче е отбелязван по Димитровден – 26 октомври, в последните години за празника се избира почивен ден, за да имат възможност повече хора да участват в общоселската проява. Тази година дори масите и столовете не стигнаха, та организаторите потърсиха още места за сядане и за трапеза.

Тържеството започна със стих, посветен на Островче, с автор Димитър Петров, изпълнено от Галина Гочева. Той е и автор на книгата „История на село Островче”, която бе издадена през 2011 г. и вече е и изчерпана. В приветствието си председателят на читалището Цена Трифонова обяви, че съвместно с кметския наместник са решили да издадат преработено и допълнено издание на книгата, за което е организирана дарителска кампания.

Кметският наместник Милка Пенева припомни, че през тази година се честват няколко годишнини, свързани с историята Островче – 145 години от създаването на селото през 1878 г., 120 години от изграждането на църквата „Св. Димитър” и 110 години от изграждането на най-голямата чешма в селото – Бежаната. Чества се и 20 години от присъединяването на селото към община Разград. В този период чрез читалището, кметството и оформилата се местна общност се поддържат традиции и създават нови инициативи, новозаселили се хора също се включват и подкрепят общността. Извършват се и дарителски актове, които са от полза за всички хора. Дарители са предоставили, а Община Разград оказала съдействие при монтиране на парково устройство тип беседка, Инициативен комитет възстанови и реставрира чешмата „Бежаната”, чрез Общината бе спечелен и проект за ремонта й. Спонсори изработили и идеен проект за изграждане на нова камбанария на църквата.

С благодарност бяха обявени и дарителите за днешното тържество – фирма „Амета” с марката си „Лудогорско пиле” осигури основен елемент от празничната трапеза – 20 кг. пилешко за пържолите на барбекюто. Семействата Георгиеви и Коцеви, които също са дарители за празника, бяха приканени да поведат първото хоро от празника след концерта от изпълнители от Разград: певицата от НЧ”Напредък 1902″ Пакизе Юсеинова с ръководител Пламен Панев, Анита Андреева от Гайдарския състав с ръководител Пламен Панев към НЧ”Напредък 1902”, танцьорите от ДТШ”Хорце” и танцова работилница „Елбетица”  към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова, фолклорна певческа група „Здравец” с ръководител Иван Русев.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *