„Лудогорец”: Изпратихме доста добра година, и през 2023 г. целта е отново да сме шампиони

За пръв път, откак спечели първата си шампионска титла през 2012 г., „Лудогорец” избра да даде стартовата си за календарната година пресконференция в Разград, а не в София. В нея участваха спортният директор на клуба Георги Караманджуков, наставникът Анте Шимунджа и новият му помощник Светослав Дяков. На пресконференцията бяха потвърдени част от информациите, публикувани относно „Лудогорец” през последните седмици, а други бяха отречени, но общото настроение бе оптимистично и очакванията за 2023-та – позитивни.

Караманджуков характеризира отминалата година като доста добра, тъй като през нея след 3-годишно прекъсване тимът отново продължи след груповата фаза на евротурнир и през 2023 г. ще води борба на три фронта – първенството, Купата на България и Лигата на Конференциите. Карамаджуков обяви и персоналните промени, настъпили в клуба, като започна с новия помощник-треньор Светослав Дяков, който според него като част от ДНК-то на „Лудогорец” ще внесе опит и сили в клуба, ще помага за адаптацията на младите футболисти. Карамаджуков съобщи, че преди дни вратарят Серджио Падт е удължил договора с клуба с 2 години – до лятото на 2026 г. Португалецът Даниш Алмейда е искан от „Лудогорец” още преди година и половина, но едва сега се е осъществил трансфер, договорът е за 3 години и половина. Почти приключени са преговорите за продажба на Сисиньо, като причините бразилецът да иска да върне в родината си са семейни. Той е от 8 години в „Лудогорец” и ще намерим начин да му засвидетелстваме уважение – увери Караманджуков. Има доста сериозен интерес към нашите играчи вследствие на добрите игри на отбора в Европа, но благодарение на собствениците на клуба „Лудогорец” няма нужда да прави спешни изходящи трансфери за осигуряване на средства, основният приход е участието в евротурнирите, а играчи се продават при изгодни за клуба оферти. Караманджуков не бе категоричен дали предстоят още трансфери, като заяви само, че ще се търси десен защитник на мястото на Сисиньо. По думите му 90% от трансферите през последните години са показали качества, адаптирали са се и са свикнали на напрежението и жаждата за победи в клуба. Караманджуков обяви за основна цел на клуба през настоящата година поредна шампионска титла, но с умерен оптимизъм не отхвърли и едно добро представяне в Европа през пролетта, въпреки че се отчита, че за „Андерлехт” от днес започва първенството и те вероятно ще са в по-добра форма през февруари.

Оптимизмът на треньора Анте Шимунджа като че бе на едно стъпало по-високо. На журналистически въпрос дали зимната подготовка ще е насочена към постигане на върхова форма за първенството или за мачовете с „Андерлехт”, той отговори, че целта е „Лудогорец” винаги да е в най-добра форма. „Постиженията мотивират за следващи постижения” – каза още Шимунджа. Според него тимът е на правия път и има качества за прогрес, а различните качества на футболистите дават възможност да се играе с различни схеми на игра в различните мачове. Шимунджа допълни, че надграждането се случва и в треньорския щаб с привличането на живата легенда на отбора Светослав Дяков. Той акцентира на отбора и при коментара си за обявяването му на Треньор №1 на Словакия, казвайки: „това не е само за мен, а е награда за „Лудогорец”.

Най-емоционален бе помощник-треньорът Светослав Дяков, който заяви, че в „Лудогорец” се чувства толкова добре, колкото в дома си. „Тук мирише на шампиони” – категоричен бе той. „Зареден съм с енергия, воля и ентусиазъм” – каза още Дяков.

Само за лагера в Турция с атакуващите играчи ще работи Иван Цветков от скаутското звено на „Лудогорец” – обясни Карамаджуков. След това Цветков продължава работата си като скаут.

Каманджуков с усмивка опроверга публикациите в гръцката преса за конфликт между Кирил Десподов и Каули. Той допълни, че през полусезона Десподов не е играел редовно, тъй като през лятото не е провел пълноценна подготовка на лагера в Австрия.

Караманджуков отчете още и най-успешната година за Детско-юношеската академия на „Лудогорец”. И в двете елитни групи „Лудогорец е шампион за предходния сезон, преди зимата и двете формации също за лидери в първенствата при това без загуби.

“Лудогорец” заминава на зимна подготовка на 9 януари. Първата контрола е на 14 януари с “Хановер”, на 19 януари играе със “Заглебие(Люблин), 25 януари – с “Цървена звезда”, на 28 януари – с “Динамо”(Тбилиси), 31 януари – с “Шахтьор”(Донецк), 3 февруари – “Вендисел”(Дания) и с “Динамо”(Киев).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *