Никола Комаровски за втори път извади Богоявленския кръст от язовир “Пчелина 2”

17-годишен младеж, участник в класацията „Спортист на Община Разград за 2022 г.“, за втори път хвана Богоявленския кръст на ритуала, организиран на язовир „Пчелина 2“ край Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Провеждането на ритуала „Хвърляне на Богоявленския кръст на Йордановден“ бе възстановено в Разград преди няколко години от младите предприемачи Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев, а Община Разград и тази година оказа съдействие в организацията с обезопасяване на зоната за скачане със спасител и лодка, осигуряване на линейка, както с съвместно с ОДМВР-Разград – обособяване на буферни зони за паркиране и обезопасяване на местата за публиката.

Преди ритуала архиерейският наместник отец Георги отслужи водосвет, освети дървения кръст, който по-късно хвърли в язовира, освети и иконата на Св. Йоан Кръстител, която бе предвидена от организаторите за човека, който извади кръста от водата.

Седмина смелчаци се хвърлиха във водите на язовира, първи до кръста стигна 17-годишният Никола Комаровски. Той е ученик в НПТГ“Шандор Петьофи“, състезател от СКК“Будо“-Разград. Заради постижението си през отминалата година – европейски шампион по киокушин карате за младежи 16-17 години в дисциплина кумите кат. 75 кг. – Никола Комаровски бе избран в десетката на класацията „Спортист на годината на Община Разград за 2022 г.“ под №7. Комаровски за втора поредна година хваща Богоявленския кръст, пожела си това да се случи и трети път, както и здраве и успехи през настоящата година.

Конкурентите му получиха грамоти за участието си в ритуала, както и благословия от отец Георги. Свещеникът благослови и всички присъстващи, сред които бяха и заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, областният управител Драгомир Златев и неговият заместник Найден Късов, както и потребители на социални услуги от Разград.

Ритуалът завърши с българско хоро под звуците на жива музика – изпълнения на гайда и на тъпан.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *