Исперих поздрави своя герой: пожарникарят Върбан Петков получи плакет и почетна грамота

Исперих поздрави своя герой: пожарникарят Върбан Петков получи вчера от местната управа плакет и почетна грамота. Както първо Разград24/7 съобщи спасителят от влака София-Варна е родом от Исперих и неговите съграждани му отдадоха заслужено признание.
От Общинска администрация-Исперих информират, че в петък вечерта вечер в Заседателната зала на Община Исперих се е провела среща с Върбан Петков – героят, който в началото на този месец спаси пътниците от пламналия край Каспичан влак по линията София – Варна. Благодарение на бързата му, навременна и професионална реакция в критичната ситуация, той успява да предотврати голяма трагедия и инцидентът се разминава без жертви.
Кметът на Община Исперих Белгин Шукри награди инспектора за доблестната му постъпка с плакет и почетна грамота. „Личното ми убеждение е, че личности като Вас не трябва да бъдат отминавани с мълчание. Добрите примери не трябва да се забравят, за тях трябва да се говори, за да се повтарят. Именно затова организирахме и днешната среща. Респект и уважение пред човещината, смелостта и професионализма Ви“ – каза градоначалникът и допълни: „В началото на месеца по инициатива на Общината беше открита изложба „Будители на Исперих“, а една от представените личности в нея беше Върбан Петков – човек, който е отдал целия си живот за културното развитие на града ни и за когото всеки исперихчанин си спомня с много уважение. Той е Вашият дядо, а Вие, както се оказва, носите името му с достойнство“.
Върбан Петков е роден през 1975 г. в град Исперих. Завършва основно образование в родния си град, след което продължава обучението си в град Тетевен.
Завършва Академията на МВР и работи като пожарникар повече от 20 години. Пред присъстващите той сподели, че избира тази професия още като тийнейджър, вдъхновен от филм с пожарникари. Към момента е началник на група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” в Първа РСПБЗН – Варна. Носител е на златен медал за особени заслуги към развитието на пожароприложния спорт.
Върбан Петков покорява не само професионални, но и планински върхове. Той е планински водач и запален алпинист, секретар на Туристическо дружество „Владислав Варненчик“. Награждаван е със златен медал „Алеко“ на Българския туристически съюз – едно от най-високите отличия в туризма. Запален алпинист – дисциплиниран, целенасочен, смел и непримирим, успява да покори върховете: Денали – най-високият връх в Северна Америка, Аляска, висок 6190 м; Монблан – връх в Алпите – най-високият в Западна Европа /4809 м/; връх Елбрус /5642 м/ – най-високият връх в Русия и връх Казбег в планината Кавказ.
На срещата присъстваха зам.-кметовете на Община Исперих Аксел Кючюк и Ариф Ахмед, председателят на Общински съвет – Исперих Бейти Бекир, началникът на РСПБЗН – Исперих Йордан Рангелов и неговият заместник Нихат Хайри, родителите на Върбан Петков, съпругата му и 7-годишната му дъщеря, възпитаници на местните училища и граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *