Исперихчанин е спасителят от влака Върбан Петков

Спасителят от влака София – Варна Върбан Петков е роден и отраснал в Исперих – научи Разград24/7. Основно училище той е завършил в родния Исперих, приет е в гимназия в друг град, по-късно завършва и образованието си за пожарникар, започва работа и се заселва във Варна. Вече има 22-годишен стаж като пожарникар, началник е на група в Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в морския град.

„Будно дете, трудно се задържаше на  едно място“ – спомнят си в коментари в социалните мрежи дни след инцидента на 3 ноември съграждани на Върбан Петков. И тези, които не го познават, изпитват гордост, че са родени в един град.

Любопитно е, че само дни преди пожара във влака жителите на Исперих са си припомнили делото на дядото на пожарникаря, който носи същото име – Върбан Петков. Дядото е бил известен като Върбан Турист, работил е активно за развиване на туристическото движение в Исперих. Негов портрет бе част от изложба на открито, която Община Исперих организира по повод Деня на народните будители 1 ноември. В експозицията бяха включени 18 известни исперихчани с вдъхновяващи за времето си идеи, определени като „Будителите на Исперих“.

Пожарникарят Върбан Петков също се занимава с туризъм, секретар е на туристическо дружество във Варна, през 2018 г. е покорил връх Елбрус – 5642 м.

Припомняме, че пожарникарят като редови пътник е сред първите, които на 3 ноември вечерта установяват, че във влака София – Варна в района на Каспичан има пожар, дърпа ръчната спирачка и евакуира голяма част от пътниците. Благодарение на навременната му реакция са спасени 50 човека.

One Reply to “Исперихчанин е спасителят от влака Върбан Петков”

  1. Вие сте гордост за Исперих и цяла България! Аз също съм родена в Исперих и се радвам, че има хора като Вас, които възвръщат вярата ни в доброто! Днес това е много ценно! Много здраве на Вас и Вашите любими хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *