Иновация в Лозница: 2 дни допълнителен отпуск за ваксинираните срещу COVID-19

Кметът на Община Лозница Севгин Шукри обяви иновативна мярка за стимулиране темпото на ваксинация срещу COVID-19. Той ще отпуска по два дни допълнителен отпуск на всеки служител в общинската администрация, който се ваксинира. Решението си Севгин Шукри обяви на заседание на Областния щаб за борба с коронавируса, който бе свикан днес от областния управител Иван Борисов.  Човечеството е 8 милиарда именно заради ваксините – аргументира вярата си в ползата от ваксинирането лознишкият кмет.

Именно активизиране и разширяване на процеса на ваксинация бе основната тема на управниците на различни институции.

Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева съобщи, че от старта на кампанията в края на декември миналата година досега са поставени общо 18 090 ваксини, което покрива 16,47 % от населението. Средно за страната този показател е 19,75 на 100. От общо поставените 18 019 ваксини, 17 017 или 94,07 %, са на хора с адресна регистрация в областта, а на 1 073 или 5,93%, са на лица извън областта. Градското население е много по-активно и информирано, показва статистиката. От общо поставените ваксини 66,34% се падат на хората в градовете и само 33,64% на живеещите в селата. С най-висок относителен дял спрямо населението е община Разград с 19,15 %, а с най-нисък дял е община Лозница – 9,77 %

Тревожно е, че в Разградско е нисък броят и на прекаралите болестта, които имат изграден имунитет. От началото на пандемията с COVID-19 са диагностицирани 18 208 души, което е едва 3,44 % от населението. Средно за страната този показател е 6,5 на 100.  Д-р Генева съобщи още, че заболеваемостта в региона за период от 14 дни е 33 на 100 000 души население. Това поставя областта в жълтата зона, но този показател е най-ниският в страната. „Към днешна дата заболеваемостта е 10 на 100 000 души население, което означава, че ако тенденцията се запази, след две седмици вече ще попадаме в зелената зона“, поясни директорът на РЗИ. Д-р Генева подчерта, че точно сега е най-подходящият момент хората да се имунизират, защото са здрави, а и ще има време до есента тялото да изгради силна защита срещу вируса.

Началникът на РУО-Разград Ангел Петков обяви какво е състоянието в образованието. 4285 са работещите в тази сфера в областта. От 1642 учители са се ваксинирали 506 или 31%, а от 2643 непедагогически персонал – 134 или 5%, средно процентът на ваксинирани е 15.

По-високи са стойности в социалната сфера. Директорът на РД“Социално подпомагане“ Татяна Костова обяви, че от институции в областта при 233 потребителите ваксинирани са 60%. При персонала процентът е 21-22%. При 12 резидентни услуги от 135 потребители са ваксинирани 116, а от 10 персонал – 22-ма са с ваксини.

Участниците в заседанието обсъдиха възможността общинските кметове да обърнат внимание на селските кметове да се включат в убеждаването на хората, че ползите от ваксинирането са много повече от рисковете. Ще се препоръча да подготвят списъци с желаещи, а мобилен екип на Спешна помощ може да посети населеното място. Това трябва да се случи така, че да не се налага да се отвори опаковка с ваксина и да не може да се използва, дозите са между 6 и 10 в опаковка в зависимост от вида на ваксината. В момента здравните власти в Разградско разполагат с всички видове разрешени в Европейския съюз ваксини – увери д-р Генева.
На заседанието бе обсъдена и работата по тази тема в малцинствените общности, тъй като в тях опасността от възникване на огнища на зараза е по-голяма. С тях ще работят здравните медиатори – реши щабът. Обсъдени бяха и възможностите във ваксинацията да се включат и фелдшерите.

Ето всички решения, които Щабът прие:

1.Всички държавни и общински фирми да изготвят списъци на желаещите да се ваксинират плюс техните семейства.

  1. Директорът на РДСП да проведе срещи с ръководителите на социалните институции в областта с оглед имунизиране на персонала, обслужващ потребителите на услуги, включително и членове на семействата им и останали не имунизирани потребители.
  2. РУО – да проведе срещи с всички директори на училища и детски заведения с цел имунизиране на работещите в тях и членове на семействата.
  3. БЧК – да извърши проучване на социално слаби и трудноподвижни хора, които подпомага с цел извършване на имунизации от мобилен екип.
  4. Кметовете на общини да уведомят всички фирми, намиращи се на територията на съответната община за възможностите за имунизация.
  5. Здравните медиатори да обходят рисковите контингенти и да съставят списъци на желаещите да се имунизират.
  6. Да бъдат проучени възможностите по предварително изготвени списъци мобилни екипи да извършват ваксинация по селата в общината
  7. РЗИ – Разград да организира и обезпечи дейността по извършване на имунизациите.

Loading

One Reply to “Иновация в Лозница: 2 дни допълнителен отпуск за ваксинираните срещу COVID-19”

  1. Това е абсолютно противозаконно и е дискриминация в чист вид. Всеки неваксинирал се служител, може да спечели дело заведено за дискриминация . После пак Общината ще плаща от събраните данъци !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *