Добрин Добрев: Здравето на разградчани е приоритет за общината

Вече 10 години разградчани страдаме от сериозния проблем с чистотата на въздуха, който дишаме. Периодичното залпово обгазяване и замърсяването на водите в реката създава сериозен дискомфорт, който не само пречи на качеството на живот, но и създава основателни притеснения за вредно влияние върху здравето на хората.

Още по-сериозен е фактът, че през всичките тези години, контролните органи и държавните институции не дават ясен и категоричен отговор кой е виновен за обгазяването на града, а Общината няма конкретни лостове и механизми за извършване на проверки и установяване на източниците на тези неприятни миризми.

Изцяло подкрепям гражданското недоволство и протестите. Те са напълно основателни и направиха така, че всички институции, имащи отношение, да признаят за наличието на този проблем и да започнат по-ефективни проверки и замервания за установяването му.

Въведохме система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Разград и същата спомогна за доказване на наличието на проблема, но не и за намиране конкретния източник на миризмите. Усилията на Общината за по-качествен мониторинг и цялостно справяне с проблема ще продължат.

Но първата и най-важна стъпка е ремонтът на градската пречиствателна станция. В бюджета за 2024 г. ще предложа да бъде заделен финансов ресурс за изготвянето на проект за ремонта и модернизацията й. Усилията ми ще бъдат насочени изцяло за намиране на необходимите средства за осъществяването на този ремонт. По този начин ще бъде изключен един от потенциалните причинители на неприятната миризма. Още повече, че това съоръжение пречиства не само битови, но и индустриални води и осигуряването на нормалното му функциониране става все по-невъзможно.

Сериозно внимание ще обърнем на материалната база на общинското здравно заведение – ДКЦ-1. Сградата на поликлиниката ще бъде санирана, дограмата ще бъде сменена с нова. Ще бъде подменена отоплителната система. Ще се извърши освежаване на кабинетите и помещенията. Ще бъде изградена и достъпна среда за хора с увреждания.

Друг сериозен проблем е липсата на аптека в ж.к. „Орел”. Жителите на най-големия квартал на Разград нямат близко и удобно място, откъдето да си закупят лекарства. Водихме много разговори със собствениците на аптеки за отваряне на такава в квартала. Основен проблем е липсата на подходящо помещение и високите цени на наемите. За да се справим с проблема, Община Разград ще изгради подходящо помещение, което да отговаря на изискванията. Същото ще бъде отдавано за функциониране на аптека срещу символичен наем, имайки предвид социалната значимост на проблема.

Ще съсредоточа усилия в търсене на повече възможности за осигуряване на здравни грижи по селата от общината. Липсата на лични лекари по селата е сериозен проблем. Предвиждам подобряване на материалната база на здравните кабинети по селата. За да е достъпно здравеопазването, ще проучим възможностите за осигуряване на мобилен здравен кабинет, който да посещава периодично населените места и да преглежда нуждаещите се.

Добрин Добрев

Кандидат за Кмет на Община Разград, издигнат от Инициативен комитет 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *