Гретина КОЛЕВА, Ибрям АХМЕДОВ и Павел РУСЕВ: Младите хора са бъдещето на България

Гретина Колева, Ибрям Ахмедов и Павел Русев са кандидати за народни представители от листата на Коалиция „БСП за България“ в 18 МИР – Разград.

Гретина Колева е на 28 години, заема четвърто място в листата на БСП за предстоящите избори, завършила е Право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, семейна, с дете на 10 месеца, председател на Младежкото обединение в БСП-Кубрат.

На пето място е Ибрям Ахмедов, който е от с. Стражец, на 26 години, семеен, с дете на 6 месеца, той е IT-специалист в отдел „Образование“ в Община Разград, завършил в ШУ „Епископ Константин Преславски“, зам.-председател на Младежкото обединение в БСП-Разград.

Шести в листата е Павел Русев, на 22 години, студент по „Теология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, председател на Младежкото обединение в БСП-Разград.

Те ще се борят за доверието на избирателите на предстоящите избори с номер 28 в интегралната бюлетина.

Г-жо Колева, Вие сте млад родител, отглеждате своята малка дъщеря. Какви са предложенията на БСП относно подкрепата за младите майки и младите семейства и защо избрахте точно БСП?

Първо искам да отбележа, че голяма част от това, което от БСП обещавахме през изминалите, няколко вече, предизборни кампании и за което се борехме, вече е факт и се вижда, особено за младите хора. Като например безплатните детски градини и яслите, които благодарение именно на БСП са факт от 1 април тази година. Майчинството през втората година се увеличи от 650 лв. на 710 лв., беше постигнат и необлагаем минимум в размер на 600 лв. за едно дете и 1 200 лв. за две. Оттук нататък ще се борим за това децата до 14-годишна възраст да получават лекарства безплатно, а всички инвитро процедури за хората с репродуктивни проблеми да бъдат напълно безплатни. Майките студентки е необходимо да довършат образованието след като родят, затова предлагаме да се увеличи тяхната помощ при раждане от 2 880 лв. на 6 500 лв., както и всяко едно раждане да бъде стимулирано с еднократна помощ за първо дете 500 лв., второ 1 000 лв. и трето 1 500 лв., а за родители, осигурявали се минимум 24 месеца назад, предлагаме еднократна помощ в размер на 6 500 лв. Тези мерки биха дали сигурност, стабилност и спокойствие на родителите да отгледат своите деца без да се притесняват за тяхното оцеляване и развитие. Стимулира се раждането на деца от трудещи се и образовани родители. Аз избрах БСП, защото е партия с дългогодишна история, показа, че е способна да води диалог и наистина да работи с грижа за хората. БСП е партията, която призовава за повече жени в политиката, неслучайно много от най-активните членове в Младежкото обединение в БСП-Кубрат са млади момичета. БСП предлага мерки, които действително биха могли да задържат младите хора в България, това е моя основна цел, която ме води във всяко начинание, заради това моят избор е да остана в България и да отгледам детето си тук. Малките общини като Кубрат имат нужда от силно младежко присъствие, а това ще се реализира наистина, ако ни подкрепите на 2 октомври с номер 28 в бюлетината.

Г-н Русев, Вие сте студент, най-младият кандидат за народен представител в област Разград, с какво бихте допринесли за жителите на Лудогорието и какво казва гласът на младите хора в Разградско.

България е на прага на физическото си оцеляване. Страната ни е с най-голям процент емиграция на глава от населението, а нейното сърце е обезлюдено. Първи сме по смъртност в Европа, затова са необходими спешни мерки, за да може българският народ да съществува. Да започнем от там, че е нужно да се създаде социална, сигурна и стабилна среда за младите хора, трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни, на първо място за това да се завърнат и реализират в България и след това вече и към по-малките общини и населени места. Така респективно ще се увеличи броят на кадри в абсолютно всички сфери на обществения живот, включително и на медицинските специалисти, чийто недостиг се усеща навсякъде в нашата област. Част от една такава концепция с мисъл и грижа, насочена към децата, младите хора, младите семейства и работещите, са и мерките, реализирани в предишното правителство благодарение на БСП. Минималната работна заплата беше увеличена от 650 лв. на 710 лв., осигури се по 300 лв. еднократна помощ за първокласници и осмокласници. Тепърва ще се борим за това децата и младите хора да имат безплатни учебници от 1 до 12 клас и от 1 до 4 клас в началото на всяка учебна година да получават еднократна помощ от 350 лв., да се увеличи на 850 лв. минималната работна заплата. Искаме хората до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данък общ доход. Това ще даде възможност на младите хора да разполагат с повече финансови средства и да живеят по-качествен живот в България, ще имат и повече възможности за образование и развитие. Неизменна част от всеки народ е неговата култура, като част и от образователния процес, за съжаление обаче, тя в България не е разгърнала голяма част от потенциала си, затова за запазване и развитие на българската култура планираме поне 1 % от БВП да се насочи именно в тази част, което ще гарантира устойчивото културно развитие, да има и равнопоставеност при държавното финансиране и увеличаване заплатите на библиотечните, музейните и читалищните работници като част от процеса на възпитание и образование на подрастващите.

Г-н Ахмедов, Вие сте представител на село Стражец, как оценявате живота в малките населени места, имат ли те бъдеще? Споделете ни, като млад човек, ангажиран с обществените процеси в страната, визията на БСП относно сектор „Земеделие“? Какво Ви накара да изберете България за родина на своето дете?

Животът в малките населени места, в селата, не е лесен, особено що се касае за здравеопазването, което въобще липсва, а да не говорим за транспорта, ако нямаш личен автомобил, не можеш да отидеш до града или до съседно населено място. В БСП работим за това наистина малките населени места да имат бъдеще, да не бъдат откъснати от света, а да се осигури всъщност жизнена среда и социален стандарт в селата и селските райони, затова към тях насочихме 400 млн. лв. за развитието ѝм. Нещо друго, което успяхме да направим за земеделието през изминалия период на управление на правителството, беше да се изплатят 317 млн. лв. в секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ и над 30 млн. лв. за морско дело и рибарство, а също така изплатихме 814 млн. лв. директни плащания. Сега ангажиментите ни към земеделците са да подкрепим зеленчукопроизводството, овощарството, биоземеделието и животновъдството, за да имаме пресни български плодове и зеленчуци и да бъдат възстановени „Напоителни системи“ с цел подпомагане на поливното земеделие. Знаем колко е трудно за един млад човек да си осигури приличен живот, докато се опитва да съчетае своето обучение, трупане на жизнен и професионален опит и своето физическо оцеляване. Затова и нашите усилия са насочени към облекчения за младите, за да могат да се фокусират напълно върху усъвършенстването си, за да разгърнат своя потенциал. С реализирането на силния социално-икономически пакет от мерки БСП се утвърди като гарант за политики за малките деца, за младите хора, уязвимите групи и пенсионерите и доказа, че да се прави социална политика в България с грижа за хората и бизнеса е възможно. Ако искате и Вие да вървим в тази посока, доверете ни се с номер 28.

Уважаеми жители на област Разград, приятели, доверете ни се и ни подкрепете с номер 28 в бюлетината на парламентарните избори, които ще се проведат на 2-ри октомври!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *