Всеки трети в Лудогорието живее с материални лишения

НСИ

Всеки трети жител на Разградска област живее с материални лишения. Това сочат данни за 2019 г. от наблюдението за доходите и условията на живот (EU-SILC), което се извършва от Националния статистически институт като част от Европейската статистическа система (ESS).

Показателите, които се изследват са 9, ако ограниченията са по 4 от тях, се смята, че човекът живее с материални лишения. Ето какви са показателите и какво се отчита за региона:

Показатели за материални лишения през 2019 година в област Разград

 

 Въпроси към домакинството, свързани с ограниченияЛица с ограничения  – бр.Относителен дял от населението – %
1.Имало ли е домакинството затруднения при плащането навреме на следните разходи за жилището:  
 ·         Заем за покупка на жилището, в което живее домакинството 4435039.5
 ·         Наем за жилището, в което живее домакинството  
 ·         Текущи разходи за ток, вода, отопление (без разходи за телефон)  
 ·         Вноски за погасяване на кредити  
2.Може ли домакинството да си позволи, ако желае, едноседмична почивка извън дома7389765.8
3.Може ли домакинството да си позволи, ако желае, консумация на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден2615923.3
4.Може ли домакинството да посрещне със собствени средства неочаквани финансови разходи (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.)5981353.3
5.Притежава ли домакинството телефон (вкл. мобилен)38803.5
6.Притежава ли домакинството цветен телевизор31242.8
7.Притежава ли домакинството автоматична перална машина65645.8
8.Притежава ли домакинството автомобил (вкл. и служебен, който се ползва за лични нужди)1699615.1
9.Ограничава ли се домакинството при отоплението на жилището поради недостиг на средства8183372.9

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на осигуряване на средства за отопление на жилището (72.9%), при организиране на едноседмична почивка извън дома (65.8%) и при посрещането на неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (53.3%). 39.5% от домакинствата в областта срещат затруднения при плащането на време на разходите, свързани с жилището, 23.3% посочват, че не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. Успоредно с това 3.5% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 2.8% – цветен телевизор, 5.8% – автоматична пералня.

През 2019 г. 35.8% от населението на област Разград живее с материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), което характеризира областта като територия с един от най-високите показатели за материални лишения в страната. В сравнение с 2018 г. този дял нараства с 10.5 процентни пункта.

С най-нисък относителен дял е област София (столица) – 10.8%, а с най-висок – област Ямбол – 39.6%, като за страната средно 19.9% от населението живее в материални лишения.

Изследването събира данни и за безработни домакинства – домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни. Ниската икономическа активност за домакинството се отнася до съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 – 59 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява на пълно работно време въз основа на отработените часове.

Лица, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 – 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 – 59-годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 – 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.

През 2019 г. в област Разград 7.5 хил. лица на възраст 18-59 години, или 12.2% живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, като в сравнение с предходната година техният относителен дял намалява с 0.8 процентни пункта. Средното равнище на показателя в национален мащаб за 2019 г. е 8.7%.

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбинирането на трите показателя показва, че през 2019 г. в област Разград 54.7 хил. лица или 48.8%  от населението на областта живее в риск от бедност и социално изключване (48.8% от мъжете и 48.7% от жените). Стойността на показателя се увеличава с 17.2 процентни пункта спрямо 2018 г. Делът от населението в риск от бедност и социално изключване за цялата страна е 32.5%.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *