Радар в Шумен показва идва ли градушка в Разградско

На 1 юли бе въведена в пълна експлоатация седмата двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), разположена край Шумен.Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Станцията извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути. По този начин се осигурява 24-часово качествено радарно наблюдение на атмосферата над Северна централна и Североизточна България.

Радарът следи облаците от началото на тяхното възникване до изчезването им. Също така той дава възможност за детайлен анализ на структурата на мощните градоопасни облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в този район. Заедно с останалите шест радарни станции на ИАБГ в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България.

Радарната информация от станцията в Шумен е достъпна на сайта на Агенцията, чрез която може да се получи информация за развитието на облаците и опасността от градушки и проливни дъждове в региона.

 1,213 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *