Никола Минчев: ТРЯБВА НИ МНОЗИНСТВО, ЗА ДА НАПРАВИМ РАБОТЕЩО РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

Никола Минчев е председател на 47-то Народно събрание. Водач на листата на коалиция ПП-ДБ в Пловдив. През миналата седмица бе в Разград, за да подкрепи листата на „Продължаваме промяната-Демократична България” в региона. Ето какво сподели в интервю пред Димитър Петков:

  • Г-н Минчев, свикнали сме да виждаме различи коалиции в българския политически живот. Каква коалиция е ПП-ДБ на общия политически фон в страната преди и сега?

Спойката между  нашите две формации е общата ни  визия за проевропейското, прореформаторското, продемократичното бъдещо управление на България. И в двете формации нямаме никакво съмнение, че корупцията в страната трябва да се пребори. Това е раковото образование, което тровеше България в продължение на години и то не позволи да се случи напредъкът на страната, да се скъси дистанцията до водещите държави в Европа, така че България да се възползва максимално от членството си в ЕС. Това е и нашата задача – тя се вижда еднакво като приоритет и от ПП и ДБ. Освен това за двете формации е важно и развитието на конкурентноспособна и иновативна икономика, подобряване на образованието и здравеопазването, инвестиции в цялата страна – и в Северна и в Южна България, така че да се намали ножицата между отделни региони, каквато съществува в момента в страната. Естествено съдебната реформа е важна причина да застанем рамо до рамо. Това са съвместни приоритети и затова коалицията между нас изглежда и е съвсем естествена.

  • Вие бяхте председател на НС. Имате опит в политическия живот. Какво този път трябва да бъде различно, за да се случи редовно правителство и то да има време да работи?

Нашата коалиция трябва да получи необходимото мнозинство за да се направи работещо редовно правителство. И се надяваме, че това ще стане, за да можем да наложим важните за страната приоритети като основни теми в българския политически живот след изборите. Българският избирател е видял, че ние действително работим за тези приоритети.

Непоколебимо е намерението ни да се борим срещу корупцията. Това не е само лозунг, а реална наша политика и ние я следвахме и ще я продължим  без да се поддаваме на исканията на отделни ведомства и сектори.

Ние можем да овладеем инфлацията и спекулата. Борбата с непазарните механизми на образуване на цените трябва да се води през антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията, която остава за съжаление една нереформирана организация.

Там проблем е най-вече персоналният състав на комисията – на членовете, на председателя. ГЕРБ в последния си мандат на управление увеличи мандатите на членовете на комисията от 5 на 7 години, за да може да се закрепи това статукво, което в момента цари в КЗК. Ние се опитахме да променим това, т.е. отново да върнем мандат от 5 г. на членовете на комисията, но в парламента това мина само на първо четене.

Чрез тази комисия могат да се променят много неща  на пазара, където се появяват некоректни практики.Затова реформата в КЗК е много наложителна и е начин да се  противодейства на инфлацията и спекулата на цените.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *