Карадайъ: Демокрацията трябва непрекъснато да се защитава и отстоява, а в Разград още не е дошла

„Демокрацията трябва непрекъснато да се защитава и отстоява” – заяви пред пълната зала на НЧ”Развитие 1869” председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на откриването на кампанията на ДПС в Разградски регион. Изявлението му, освен че бе свързано с развитието на страната през последните 13 години, бе насочено и към казус на територията на Разградска област. По думите на Карадайъ в Разград демокрацията още не е дошла и ситуацията е в епохата на т.нар. Разградска република, когато „демокрацията не се допускаше”. Според Карадайъ Областният управител на Разград съзнателно нарушава законодателството в сферата на изборния процес. По този повод заместник-председателят на ДПС и водач на листата на политическата сила с №1 в бюлетината Ахмед Ахмедов вчера е подал сигнал в Окръжна прокуратура-Разград. Ахмедов обясни, че конкретният казус е прилагане от страна на Областния управител на „своя нормативна уредба, отправяне на препоръки към кметовете по отношение на образуването на подвижни избирателни секции”.

Представителите на ДПС имаха критики и към дейността на полицейските органи, като припомниха действията от изборите миналата година, наричайки ги „рашковщина”. Карадайъ обаче допълни, че те продължават в този дух и сега, като отправи препоръка към водача на листата в Разград Ахмед Ахмедов: „разградската полиция трябва наново да се структурира”.

В изявленията си от трибуната ораторите на ДПС припомниха свършеното от представители на партията по време на управленските си мандати в периода 2001-2009 г., като дадоха ясна заявка за ново участие в изпълнителната власт.

Тържественото събитие, с което бе открита предизборната кампания, започна с изпълнения на турски и български фолклор на формации от Бисерци, Веселина и Брестовене, а след тях всички станаха на крака при изпълнение на Химните на Република България и на Европейския съюз. С аплодисменти пълната зала посрещаше представянето на всеки от кандидат-депутатите от листата на ДПС.

На осма позиция е областният председател на ДПС Мехмед Салим – икономист по образование, родом от Исперих, управител на клон на Д Банк в Разград. Той зададе основната цел на партийните структури – 22 222 гласа на изборите на 2 октомври, което по думите м у е достатъчно за 3 депутатски мандата.

Най-младият кандидат-депутат в листата на ДПС е 30-годишната Анифе Салиева от Лозница, която е на седма позиция. Тя е юрист по образование, юрисконсулт в Община Лозница.

На шеста позиция е друг представител на младите в ДПС – Едис Даудов от Кубрат е инженер, експерт ТСУ в Община Кубрат.

На пета позиция е заместник-кметът на Община Самуил Севим Рамаданова, която е педагог по образование.

Четвърти е архитект Денис Татар, заместник-кмет на Община Завет.

Трета е заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим, която е юрист по образование, но с интереси и компетенции и в областта на културата, образованието и социалните дейности.

На втора позиция е Ихсан Хаккъ, роден в Подайва, депутат в последните няколко парламента. В приветствието си към множеството в залата той изрази категоричната си убеденост в спечелването и на трети мандат от ДПС в Разградски регион.

Водачът на листата Ахмед Ахмедов припомни действията на полицията през миналата и настоящата година, като заяви, че те са „с цел да се сплашат жителите на Разградска област”. Той призова съмишлениците си да са по-самоуверени: „може да променим историята, ако надигнем глава” – каза Ахмедов. Опосредствано, без да споменава имена, той отговори и на поканата на водача на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за провеждане на дебат за Разград между водачите на листи в региона. По думите му ДПС води този дебат в Разградска област от 32 години. „Дебатът за Разград трябва да се пренесе на централно ниво, но ние ще ги оставим да си водят техния дебат, нека се разберат, защото в Разградска област шампионът е ясен, спорът е с колко” – завърши Ахмедов.

Подкрепа за разградската листа изрази и евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели. По думите й в управлението в момента липсва експертизата на ДПС и затова около 60 милиарда евро чакат в ЕС България да ги поиска аргументирано. Според Атидже Вели от ДПС на няколко пъти са подготвяли оперативните програми за България в различни периоди, тъй като дори управлявалата 12 години ГЕРБ не знае как се питаш Оперативни програми, няма този капацитет.

С въпрос към публиката „Кой сега е №1?” се обърна д-р Хасан Адемов, който е водач на листата на ДПС в 25-ти Софийски избирателен район, но заедно с автобуса на ДПС обикаля страната, за да представя приоритетите на партията в социалната сфера. Той припомни, че в последния парламент няколко важни за пенсионерите и за други обществени прослойки са взети важни решения за подпомагане именно благодарение на ДПС. Д-р Адемов пожела успех на разградската листа в негласното съревнование с останалите региони от Североизтока, които към момента са с по два мандата от ДПС – Силистра, Търговище и Шумен, надпреварата между тях е кой първи ще направи трети мандат.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още в началото на словото си бе приятно изненадан и се трогна от подаръка на областната структура – картината на турския художник Осман Хамди Бей „Дресьорът на костенурки”.  Въпреки математическото си образование той направи сполучлив анализ на творбата, както и аналогии със съвременността – дресьорът обучава костенурките да се придвижат към светлината, това е бавен и труден процес, но на финала костенурките се плашат от светлината и се връщат. Така според Карадайъ и българското общество се връща назад в развитието си по отношение на демокрацията. Това по думите му става въпреки успешното тръгване по пътя към Европа с приемането в НАТО и ЕС по време на управления на ДПС. Според него обратният процес е стартирал през 2009 г. с предоставянето на власт, основана на агресия и разделение. „Бяхме на релсите за ускорено развитие, а превключихме и започнахме да се връщаме. 12 години се руши демокрацията и държавността” – заяви Карадайъ. По думите му още през 2017 г. от ДПС е обявило за цел демонтаж на модела на ГЕРБ. Тази теза логично е поета от протестите през 2020 г., но продуктът на протестите „Продължаваме Промяната” е започнал тази дейност с реваншизъм и омраза. „Получихме същия модел, но в по-лоша версия” – каза Карадайъ. Нужна е нормалност в политиката и диалог на всички нива, за да се излезе от кризата на кризите – политическата – смята Карадъйъ. Според него диалогът трябва да е както между политическите сили, между опозицията и управляващите, между народа и политиците.

Речта на Карадайъ бе често прекъсвана от аплодисменти и възгласи „ДПС”, а след края й придвижването му към автобуса на ДПС продължи дълго, тъй като повечето хора го спираха, за да се снимат с него, да му кажат нещо или да го поздравят.

Още снимки вижте ТУК.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *