Злато и в художествената гимнастика! Ансамбълът сбъдна мечтата си и покори Олимп

Българският ансамбъл по художествена гимнастика е новият олимпийски шампион в Токио! Българките категорично победиха хегемона в този спорт през последните години – Русия.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции, които изпълниха много силно.

Мимичетата получиха космическата оценка от 47,550 за съчетанието си с пет топки, озвучено от Елица и Стунджи.

За смесената си композиция с обръчи и бухалки момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска бяха оценени с 44,550 за изпълнението си на „Спартак“. Така те събраха 92,100 точки.

Среброто завоюва тимът на Русия със сбор от 90,700 – 46,200 на топки и 44,500 на обръчи и бухалки след подадена контестация, която бе уважена за разлика от тази за топките им. Бронзът остана за италианките, които събраха 87,700 точки общо.

Това е първа олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика и втори пореден медал от олимпиади след бронза на ансамбъла в Рио 2016.

„Страшно щастливи сме. Това е сбъдната мечта за нас и мога да кажа, че е едно чудо. Не мисля, че се зарадвахме на вчерашното първо място в квалификацията. Така се вдигнаха очакванията, което тежи. Радваме се, че успяхме да се съберем и да вземем заслуженото”, заяви капитанът Симона Дянкова.

„Все още сме доста под влияние на емоции и не можем да намерим думи“, добави Лаура Траатс.

„Благодарим ти, Господи! Този медал е нашето чудо. Всеки, който следи спорта ни, знае. Благодарим на всички, които ни подкрепят, обичаме ви страшно много“, каза развълнуваната Стефани Кирякова.

Ансамбълът по художествена гимнастика донесе трето злато за България в Токио след титлата на Стойка Кръстева в турнира по бокс в категория до 51 килограма и на Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето.

Така България ще завърши олимпиадата в японската столица с 6 отличия – 3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови.

Източник: www.dsport.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *