Двама граждани се явиха на срещата за увеличаване на гражданското участие в решенията на местната власт

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров участваха в среща с граждани на тема „Общината – по-близо до гражданите: Какво е направено и какво още следва да се направи”. Събитието бе организирано от Международния републикански институт (IRI) и Община Разград и е част от дейности от програмата на IRI за справяне с уязвимостите към корупцията на общинско ниво, които се провеждат през последната година. Това съобщиха от пресслужбата на местната управа.

На срещата програмният мениджър на Международния републикански институт за България София Петкова представи изследване, което IRI е направило в 10 български общини на тема „Оценка на уязвимостите към корупция на общинско ниво”. В него за всяка от общините са описани констатации и препоръки във връзка с уязвимостите към корупция. Намерението на експертите от IRI е не само да се идентифицират проблемите и пропуските, а и в обсъждане с работни групи по места, в които участват представители на местните власти и на граждански структури, да се предложат и конкретни решения.

Пред участниците в срещата, след които имаше само двама граждани, въпреки, че срещата бе оповестена по различни комуникационни канали, бяха представени и част от въпросите и отговорите от изследването. От тях стана ясно, че около 30% от жителите на общината се интересуват от политически новини и информация, свързани с община Разград, 19% знаят кога се провеждат заседанията на Общинския съвет, 38% смятат, че е вероятно обикновените хора да влияят на решенията, които се вземат в общината, други 38% смятат, че не е вероятно, а 24% отказват да отговорят на този въпрос. Въпросите и отговорите са ето ТУК.

Заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Добрин Добрев съобщиха, че след провеждането на изследването, в което са участвали 200 човека, са предприети още мерки, свързани с достъпността и прозрачността в работата на администрацията. Вече функционира автоматичен телефонен номер – 084 66 12 00, който насочва гражданите към отдела или службата, в която най-бързо ще намери отговор на проблема си, предстои въвеждане на система за управление на опашки чрез издаване на номер за фронт-офиса, за удобство на гражданите бе удължено и работното време на звената, в които се извършват основни административни  услуги.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев също сподели своя опит по отношение на прозрачността на работата на местния парламент, чиито заседания се излъчват онлайн, а гражданите имат право след предварително записване да се изказват в началото на сесиите. Аудио стриймингът на сесиите е от около 300-400 човека, видеото в момента на протичане на сесия се наблюдава от около 1500 човека, а с повторенията достига до 3000-3500.

София Петкова уточни, че препоръките от изследването, обсъжданията в работните групи и коментарите от срещата с гражданите ще бъдат обобщени и отново за всяка от десетте български общини ще бъде представен каталог от реформи, които могат да предприемат за подобряване на гражданското участие в местната власт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *