8-14 юли 2019 г.

В  първия седмичен обзор на Разград24/7 се чувстваме длъжни да започнем с добри новини.

А те през тази седмица са основно от света на спорта: царкалоянчанин представя България на Световно първенство, „Лудогорец” запази шансовете си да продължи в турнира Шампионска лига, а после с резервите започна първенството с победа.

Е, не може без лъжица катран в меда, в България живеем все пак.

Ахмед Ахмед в пълнота реализира поговорката, че никой не е пророк в собствената си страна, в случая собствения си град, състезателят по скайрънинг – вертикално бягане по било на планина – не получил подкрепа от общинската управа на родната си община.

Ако обаче 21-годишният младеж с прякор Фараона се завърне с медал от Рим, нали знаете кой първи ще се отърка о неговата слава – същите тези, които не са го подкрепили.

От сърце обаче желаем успех на Ахмед в спортната му кариера.

Пак в посока местна власт е новината, която събра най-много коментари през отминаващата седмица.

Първоначално диджеят, арестуван за силна музика, събра съчувствие у непредубедения читател на новини, обаче когато се разбра кой е и какъв е – случката получи по-различен отзвук.

Гастролиращият неуспял политик Мустафа Назъм, известен сега като DJ Джамбо, остана по-малко от 24 часа в ареста след като три пъти граждани се жалвали в полицията, че пуска твърде силна музика през нощта на сватба в разградско заведение.

Достатъчно, за да си припомним, че до преди няколко години бе областен лидер на Младежкото БСП в Разград, а на последните местни избори бе номиниран от ГЕРБ за кандидат-кмет на родното си село Раковски, но записа доста позорен резултат и се скри от политическата сцена.

Кой знае, може диджейската му слава да стане повод трета политическа сила да го припознае, ще поживеем, ще видим.

Ще видим и дали кметът на Разград д-р Валентин Василев наистина ще е сред петимата областни кметове на ГЕРБ, които няма да получат доверие от партийната централа за изборите наесен, каквито публикации се появиха в национални медии.

Сочи се, че повод за подобен ход на управляващите са санкциите по проекта за благоустрояването на жк „Орел”, това обаче не е единственият повод за обществено недоволство, което кметът Василев даде през четирите си години на управление и едва ли това ще е единствената причина за вот на недоверие от страна на партийното ръководство.

По-важният въпрос според нас е има ли ГЕРБ-Разград друга партийна опция за кандидат-кмет, след като през годините доста от разпознаваемите лица в местната структура напуснаха партията или бяха напуснати, но останаха в обществения живот и нищо чудно да се явят като преки конкуренти на Василев или негов наследник, но от други политически сили.

Като стана дума за обществено недоволство, през седмицата една национална новини даде повод за размисъл на разградчани – в столицата започна монтирането на 22 сензорни станции за измерване на качеството на въздуха.

Подобна идея за Разград още преди повече от година лансира областният управител Гюнай Хюсмен, като дори убеди няколко от големите фирми да съфинансират инициативата.

Предложението му обаче срещна твърд отпор от общинската управа, а кметът Василев няколкократно нарече инициативата „популистка”.

Интересно дали би характеризирал и колежката си Фандъкова с тази дума.

През седмицата имахме министерско посещение – в Лозница за участие във Фестивала на малината дойде земеделският министър Десислава Танева.

Местните земеделци използваха визитата, за да поставят важния въпрос за изграждане на ракетни площадки срещу градушки, тъй като често си патят от природното явление.

Министърът обстоятелствено обясни, че има изготвен план за национална противоградна защита – и с ракетни установки, и чрез самолетна защита – и той трябва да влезе в сила догодина.

Само дано тези самолети не струват колкото F 16, че тогава малините ще излязат златни за производителите, а пък за купувачите – хич не ни се мисли, сигурно ще минем на банани, че по-евтино.

Запазихме си за финала още една добра новина – тазгодишните ни седмокласници аха да влязат в Топ 10 на изпита по математика, класирали се 12-ти сред връстниците си, има напредък и по български език – позицията е 16-та при 19-то място на миналогодишния набор.

Остава да си пожелаем да са тъй успешни и докато учат в гимназиите, та да не се червим отново след 5 години при обявяване на резултатите от матурите.

 

One Reply to “8-14 юли 2019 г.”

  1. Кратко, точно и правдиво отразяване на събитията!При това свежо, с настроение. И с ъс стремеж да се търси и предлага добрата новина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *