Над 1000 консултации от ОИЦ през годината

27 информационни събития са организирали експертите от Областния информационен център в Разград през 2022 г. Това съобщиха на последната си за годината пресконференция от ОИЦ.

В тези събития са участвали 885 граждани. 770 са посетителите в офиса на ОИЦ, на бул. „България” №34. Направени са 1011 консултации в т.ч. по телефон и електронна поща. Проведени са 2 събития с близо 500 участници в инициативата „Дни на Европа в Разград”. Осъществени са две събития в рамките на общата инициатива „Новите програми 2021 – 2027 г.” на мрежата от 27 ОИЦ. Над 360 са публикациите в печатните и електронни медии. Общо 1 900 са публикациите на ОИЦ в Единния портал www.eufunds.bg.

На пресконференцията управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов представи финансовата рамка за страната през новия програмен период 2021-2027 г. България ще разполага с общо над 26 млрд. лева – повече от 22 млрд. лева от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) и национално съфинансиране в размер на над 4 млрд. лева. В страната ще действат 10 програми, финансирани от пет фонда.

Първата одобрена от Европейската комисия през август т.г. Програма „Развитие на човешките ресурси” е с двойно по-голям бюджет от предходния период. Над 3,8 млрд. лева ще се инвестират в социално включване, младежка заетост, социални иновации и мерки за включване на пазара на труда.

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” разполага с близо 3 млрд. лева. Те ще се използват за мерки, насочени към постигане на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика,  както и за осъществяване на индустриална и цифрова трансформация.

За Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” са заделени над 2,1 млрд. лева. Те ще бъдат насочени към развитие на научните изследвания и инфраструктура, иновациите и интелигентната индустрия, ускоряване на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото и подобряване на киберсигурността.

Програма „Образование” ще осигурява качествено и приобщаващо образование за  всички деца. Чрез нея ще се инвестират средства за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал и др. Програмата разполага с бюджет с близо 1,9 млрд. лева.

Програма „Околна среда” разполага с бюджет от 2,5 млрд. лева. С тях ще се подобряват ВиК инфраструктурата и  качеството на атмосферния въздух, управлението на отпадъците и опазването на биоразнообразието, както и  превенцията и управлението на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

Бюджетът на Програма „Транспортна свързаност” е в размер на 1,9 млрд. лева. Те са предвидени за постигане на устойчива и интелигентна мобилност, навременно завършване на Трансевропейската транспортна мрежа и интегрирането на националаната транспортна мрежа в мрежата на ЕС. Също така, за насърчаване на мултимодалността, повишаване на безопасността на транспорта, дигитализация и значителното намаляване на вредните емисии, генерирани от този сектор.

Програма „Развитие на регионите” е с бюджет близо 6,7 млрд. лева. Той е разпределен в приоритетите: „Интегрирано градско развитие”, „Интегрирано териториално развитие” и „Справедлив преход”.

Програмата ще се изпълнява чрез интегриран териториален подход, насърчаващ партньорството между различни заинтересовани страни на местно ниво. Планирани са мерки за обновяване и модернизация на пътна,  образователна, здравна, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска  мобилност и др. При изпълнение на подходите за Интегрирани териториални инвестиции роля ще има и мрежата от 27 ОИЦ в страната.

Тази програма се очаква да бъде одобрена от ЕК до края на годината.

За ефективното управление, координация и контрол на средствата от фондовете на ЕС са предназначени над 237 млн. лева по Програма „Техническа помощ”.

Програмата за храни и основно материално подпомагане е с бюджет  над 411 млн. лева. В нея са включени два нови приоритета: „Закупуване на стоки за новородени” и „Детска кухня”, чрез които ще се подпомагат новородени и деца до 3 годишна възраст.

Осигуряване на устойчиво рибарство, опазване на морските биологични ресурси, растеж на синята икономика са сред целите на Програма „Морско дело, рибарство и аквакултури”. Тя е с бюджет 237 млн. лева.

Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони  2023 – 2027 г. е с бюджет от над 8 млрд. евро, като 40%   от средствата са от ЕЗФРСР, а 60% – национално съфинансиране. Той има три стълба на действие – Директни плащания, Обща организация на пазарите на селскостопански продукти и Развитие на селските райони.

Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) има 4 стълба – Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Публичното финансиране по ПВУе в размер на  13,6 млрд. лева, а в комбинация с частните средства, които могат да бъдат привлечени – може да достигне до 20,3 млрд. лева.

В момента по него има седем отворени процедури за прием на проекти. В началото на 2023 г. се очаква да бъдат обявени още толкова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *