Четвъртокласниците – към златната среда на външното оценяване, а зрелостниците – последни на матурата по БЕЛ

Четвъртокласните от Разградско са близо до златната среда сред връстниците си при представянето на националното външно оценяване, но зрелостниците от Лудогорието са на последно място при матурите по Български език и литература. Това става ясно след обявяването от Министерството на образованието на резултатите от НВО и от ДЗИ.

Според обобщената информация четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ) отколкото по математика. Това показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета. По БЕЛ учениците от страната са постигнали средно 70,46 точки от 100, четвъртокласниците от Разградско са 65,62 точки и това ги поставя на 20-то място сред връстниците им. По математика средният резултат е по-скромен – 57,33 точки от 100, а резултатът на четвъртокласниците от Разградско е 52,59 точки, което ги поставя на 17-то място в класацията.

По скалата за превръщане на точките в оценки това означава „много добър“ по български език и литература и „добър“ по математика. От МОН уточняват, че общият резултат е сравнително висок. Той потвърждава наблюденията от международните изследвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се справят над средното равнище в сравнение със своите връстници в други страни.

С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита.

Дванадесетокласниците от Лудогорието са на последна позиция по резултати от първата матура – по Български език и литература. Точките им са средно 44,18, а на водачите от София-град са 61,65.

Средно за страната оценката е Добър 4,05. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100.

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет за страната е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48.точките на разградските зрелостници са  58,24, което ги поставя на 21-во място сред връстниците им от всички области. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички завършили XII клас (в случая 43 011), а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *