24 януари – 30 януари 2022 г.

Да знаете, че едно от най-зареждащите неща в хубав неделен ден е да присъстваш на победа на разградските „Вълци”, в конкретния случай „вълчици”.

Тези девойчета на възраст до 14 години, ама повече май и по-малки, така се борят за всяка топка, че не могат да не събудят и у най-критичния разградчанин местен патриотизъм.

Днес отнесоха с почти двоен резултат старата школа на „Черно море” и така сърцато играха, че ни напомниха за най-лудите години на „Лудогорец”.

Ами прав ще излезе новият „Почетен гражданин на Разград” Ангел Петричев, че в Разград много шампиони, много нещо, защото правилно се работи в спортните среди.

Малко е неудобен часът на следващия мач на вълчиците – 12,30 ч. във вторник, ама учениците са във ваканция, могат малко да покрещят на воля в зала „Лудогорец”, то и през маските се чува.

А малко след победата на „вълчиците” и друга шампионска новина дойде – Лъчезар Вълчев стана републикански шампион на дълъг скок, а с резултата покри и норматива за Европейско първенство до 18 години, пък той самият е на 16.

И още една девойка върви по стъпките му – Каролина Иванчовска – на 13 години, а шеста в две бегачески дисциплини при 18-годишните, тъй че и доминацията в леката атлетика продължава.

Другите хубави новини от седмицата са покрай Деня на Разград.

Събитията бяха по-камерни заради противоепидемичните мерки, но все пак се случиха.

Дядо Владика ни уважи, 65 възрастни носители на отличия получиха подаръци по домовете си, посетени бяха и 36-те кръщелници на Кмета – децата, родени на 28 януари.

Имаше и тържество на площада, завършило с пищна заря.

Преди площада имаше и още един ритуал по поднасяне на цветя – пред паметната плоча на разградския герой от битките през Първата Световна война в днешна Северна Македония кап. Христо Бърдаров.

Тази година е посветена от Община Разград на героя и затова ни поздрави и военният министър.

Можем да прогнозираме, че годишнината от гибелта на кап. Бърдаров леко ще вкара Разград в актуалната тема за отношенията с комшиите северномакедонци.

През седмицата имаше още едно тържествено събитие – първа копка на компостираща и сепариращи инсталации до Депото за битови отпадъци.

Очаква се строителните работи за над 8 милиона лева да завършат до края на годината.

Екоинициативи обаче се оказва, че има не само в Разград, а и в Мъдрево – тамошната мандра стартира наведнъж три фотоволтаични централи на три обекта.

Ако останем наблизо ще се сетим, че през тази седмица Общинският съвет в Кубрат взе решение за обявяване на конкурс за директор на кубратската болница.

По болната тема за болницата, в която няма кой да лекува, отново е имало бурни дискусии и този път освен благодарни пациенти на временния директор е имало и не толкова благодарни, което прочие показва, че гражданското общество в Кубрат не спи.

Интересно е, че представител на съдебната система е отправил упреци за състоянието на лечебното заведение и е поискал оставки на отговорните за това.

Позицията на съдия Диана Петрова пък ни показва, че съдебната система, поне в някои свои части, също не спи за проблемите на гражданското общество.

Колегите на съдийката в Районен съд-Разград също ще имат важна работа – да вземат справедливо решение до дело, заведено от Община Завет срещу неправителствена организация за клевета и обида.

Ще проследим с интерес.

А ако се върнем към местната власт, и в Разград през тази седмица се обсъждаше важна тема – за план-приема на първокласници.

След една година популизъм системата за райониране бе узаконена и в Разград, както в цялата страна, понеже все още законите и наредбите се приемат за цялата територия на държавата, а и времето на Разградската република отмина безвъзвратно.

Пак настъпи изборно време – е, само в пет села в областта, ама едното е Ясеновец, пък другите са исперихски – там, където е най-яка битката между ГЕРБ и ДПС.

Та сигурно и тези избори ще са интересни, до вторник ще научим и конкретните кандидати, засега само е ясно, че младите партии, дето още и структури нямат в Делиормана, а дори и кадри за ръководни длъжности, та се внасят от съседни региони, не проявяват интерес към частичните местни избори.

И няколко кримки, все неприятни, разбира се.

Два трупа намериха в разградски апартамент – на възрастна неподвижна жена и на мъжа, който се е грижел за нея, няма следи от насилие, предполага се, че първо е починал личният асистент, а след него – жената, която не е имала възможност да повика помощ.

Възрастна жена с деменция пък бе издирвана няколко дни в Мъдрево, участваха и местни доброволци.

И тук краят беше тъжен – намериха я мъртва край селото.

В Разград пък точно срещу РПУ-то и КАТ на пешеходна пътека такси блъсна тийнейджър.

За щастие момчето няма тежки травми, но таксиджията за известно време вероятно ще трябва да остави жълтата кола на трупчета.

Размърдаха се пак телефонните измамници – представят се за прокурори и полицаи.

Да посъветваме възрастните си роднини, които най-често се хващат в капана, да не вярват на подобни обаждания.

 1,841 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *