19 пълни отличници с награди на 24 май

Постоянната комисия по образование и наука към Общински съвет-Разград одобри на свое заседание в понеделник списъка с предложените имена на тазгодишните носители на отличията „Студент на годината” и „Отличник на випуска“. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Призьорите ще получат наградите си на общоградското тържество за 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Съгласно Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на община Разград наградите са състоят от грамота и парична сума.

За приза „Студент на годината“ от директора на Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф.д-р Генчо Попов е предложена Наталия Русева Беверсдорф. Тя е второкурсничка във Филиала специалност „Технология на храните“ с отличен успех и активно участие в учебния процес.

Приза „Отличник на випуска“ ще получат 19 зрелостници, които са постигнали отличен успех (6,00) по всички учебни предмети през годините на средното образование. Те са от четири разградски училища. Десет от тях са от ППМГ“Акад. Никола Обрешков“: Доротея Миленова Георгиева, Ирена Светлинова Станчева, Радина Косева Косева, Анджелина Ваньо Тодорова, Едже Адем Хюсеин, Елица Евгениева Енчева, Калина Веселинова Спасова, Соня Начева Начева, Пресияна Мирославова Досева, Стефания Петрова Каракашева. Седем от отличниците завършват ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“: Алейна Белгин Мехмед, Колийн Пламенова Господинова, Моника Ивова Иванова, Ниляй Орханова Османова, Анна-Мария Атанасова Атанасова, Белослава Върбанова Петкова, Кристияна Радославова Киранска. Две гимназии имат по един представител в престижния списък на отличниците.  Мерджан Нериманова Бекирова завършва ПГИ“Робер Шуман“, а Мариян Красимиров Кръстев – ПГТС“Христо Смирненски“.

Още  една награда, свързана с 24 май, одобриха на заседанията на постоянните комисии в понеделник общинските съветници. Заседанията се провеждат в подготовка на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе на 23 май от 13,30 ч. в заседателната зала на 11 етаж в Община Разград.

С пълно единодушие от членовете на комисиите по образование и наука и по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности бе одобрена номинацията на Румен Иванов за удостояване с наградата на името на Никола Икономов. Неговата обществена и професионална дейност е свързана с културния живот на Разград, със запазване на българските традиции и предаването им на младото поколение. Румен Иванов е работил 30 години като артист-балетист в Капански ансамбъл-Разград, от 6 години е хореограф на ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР ЦРД, която включва и съставите „Булгарика“ и „Елбетица“, основател е и на Танцово студио „Калина Рада“, организира общоградски чествания на традиционни български празници като Лазаровден, Цветница, Сирни Заговезни.

На общо 4 съвместни заседания от по две комисии в понеделник бяха одобрени още 18 докладни записки, които ще се обсъждат на майската сесия на местния парламент следващия вторник. Пред съветниците ги представи заместник-кметът Добрин Добрев.

Сред докладните е приемане на годишния отчет на ДКЦ-I-Разград за 2022 г. и бизнес-план за 2023 г. Ръководеното от д-р Николай Денев дружество е реализирало общи приходи от 947 678,88 лв., което е най-високата реализирана стойност на доходи от създаването през 2000 г. Финансовият резултат от дейността на дружеството положителен – брутна печалба в размер на 23 974,51 лв.

На сесията следващия вторник съветниците ще обсъждат още: годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Разград през 2023 г., изменение на Наредба № 13 на Общински съвет Разград за рекламната дейност на територията на Община Разград, Предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот-публична общинска собственост  на  Висшия съдебен съвет, Предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот- публична общинска собственост на “Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование- Разград”, изменение на решение на Общинския съвет, свързано с ценоразписа за продажба на дървесина, избор на временна комисия за избор на съдебни заседатели, разрешения за изготвяне на подробни устройствени планове за различни имоти.

 2,292 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *