19 април – 25 април 2021 г.

Я тоя път да започнем с кубратска новина, че да започнат да ни харесват повече там.

В Кубрат освен, че вчера празнуваха рождения ден на Лили Иванова, да е жива, здрава и гласовита още дълги години, отбелязаха и поредната шампионска титла по хандбал на своя съгражданин Александър Димитров.

Те хич не са малко, та чак броят им не е сигурен, нашият достоверен източник първо каза 4, после вдигна на 7, може скоро Сашо от Кубрат да настигне „Лудогорец”.

Нека, шампионски дух и увереност никога не са излишни.

Ама той и „Лудогорец” няма да чака настигане де, само тази седмица вкара 7 безответни гола, би едно „Левски” и едно ЦСКА.

И вече заедно, тъй като от вчера отново пускат публика на стадионите, ще си чакаме получаването на Десетата, задава се.

От Исперих пък ни е политическата новина тази седмица.

Тя е и съдебна де, ама свързана пряко с местното самоуправление.

Не щеш ли, повече от година откак управляват вече не толкова новите кметове, ОИК-Исперих забелязали, даже и били сезирани, хич не са забелязали всъщност, че четирима от общо 23-мата селски кметове все още са собственици на фирми, а по закон би трябвало до един месец след встъпване в длъжност да заличат регистрациите на фирмите си.

И четиримата вече са отстранени от кметските постове, но са обжалвали решенията на ОИК пред Административния съд в Разград.

Вероятността съдът да ги върне на кметските столове клони към нула, та в страната я има, я няма предсрочни избори на лято, ама в Исперихско ще има гаранция – частични местни.

Интересното е, че трима от четиримата отстранени кметове са от подкрепената от областния управител Гюнай Хюсмен ЗНС и как не щеш ли в края на мандата, когато от Областна администрация вече си изнасят личните вещи, бяха забелязани тези кметове-нарушители.

Както се казва в социалните мрежи: слОчаЕнос, не мисла.

И още една важна тема от местната власт – разграшка, както пък се казва разговорно.

Две комисии общински съветници два часа обсъждаха какво да се прави с план-приема на първокласниците в община Разград и накрая излязоха с едно решение и половина.

Половина, понеже само едната комисия го взе с мнозинство, каквото в другата не се събра.

Конкретният повод бе дело в Административния съд, макар че всички знаем, че кучето е заровено средно далеч от Административния съд.

С временното спиране от съда на заповедта на кмета за районирането, попадаме в един административен лабиринт, от който може да се окаже, че най-потърпевши ще са именно училищата, които най-шумно я отричат.

А рано или късно законът ще се приложи в същия вид, в който се прилага в цялата страна от 2016 г.

Разбира се, винаги можем да обявим Разградска република, в която важат само законите, които са ни симпатични.

А можем и да напишем специален Закон за разградското образование, имаме председателка все пак, ще лобира да го приеме парламентът, къде ще ходи, иначе ще я заклеймим.

Толкова за образованието.

Отиваме в съда, ама не в Административния, а в този, който раздава присъди за наказателни престъпления – Окръжния.

През тази седмица излязоха две присъди за две катастрофи със загинали хора – една условна и една ефективна.

Разликата – при едната шофьорът блъснал по тъмно каруца без обозначения, управлявана от пийнал каруцар, който бил и заспал по време на инцидента.

При другата загиналите са двама, а пострадалите – 7 пенсионери, а шофьорът на ТИР е карал с превишена скорост.

В такива ситуации се вижда, че има разум в законотворците ни, а понякога и в правосъдната система.

Пропуснахме една кубратска тема, та ще се завърнем.

Там имат нов шериф и това е достойно за отбелязване, защото най-вероятно е най-младият началник на РУ на МВР в страната – едва на 31 години.

А освен това вероятно е едно от последните назначения в страната в държавна структура преди влизането в сила на мораториума върху назначения в държавната администрация, приет от Народното събрание.

И накрая малко преразкази по снимки.

Сред най-хубавите снимки от седмицата е тази на цветната арка до фонтана с пикаещите момченца в Разград, създават настроение такива празнични детайли, както и вчерашният Лазаровден на площада и днешната Цветница на същия площад.

Сред хубавите снимки са и тези на шумната мотоколона, преминала вчера по улиците на Разград.

Дано е безавариен сезонът на мотористите и на закриването да са пак толкова много и така атрактивни.

Тях ги снимаме всяка година, обаче рядко можеш да видиш цяла поляна с рога и това може да стане само в нашия регион, по другите рогата се носят индивидуално.

Ето това ни е любимата снимка от седмицата – на изложбата на еленови рога, подредени под конец на една равна зелена поляна, а даже не сме правили ние фотографията, взехме я назаем от „Воден-Ири Хисар”.

 2,881 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *