150 земеделци посетиха Деня на пшеницата в Кубрат, сръбски селекционер представи нови сортове

150 земеделски стопани от цялата страна посетиха Деня на пшеницата, организиран за 16-ти път край Кубрат от „Сортови семена”-Разград. Освен европейски и български сортове, за пръв път бе представена сръбската селекция Biogranum при това лично от селекционера Борислав Кобилски. В организацията на събитието, което се проведе под мотото „Да правим отговорно земеделие”, участваха и ученици от паралелката „Растениевъдство” от ПГ-Кубрат, които провеждат своите стажове в нашата фирма – разказа изпълнителният директор на „Сортови семена” Мариела Йорданова.

Гостите се запознаха с над 50 сорта пшеница, ечемик и тритикале, селекция на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, КWS Momont, LG, Косад Семанс България, Saaten Union, Syngenta, Biogranum, някои от сортовете са и от различни генерации. Акцентът бе да се обсъдят практични съвети и да се обърне внимание на устойчивостта на сортовете по отношение на суша, студ и природни катаклизми, както и да се призоват земеделците да използват само сертифицирани семена, за да се предпазват от болести и плевели.

Мариела Йорданова обясни, че въпреки извънредните замръзи през март, които са засегнали ранно засетите посеви, се очаква сравнително нормална година за земеделските култури. Сега заради валежите и резките колебания на температурите вероятно ще има поява на болести, но като цяло есенниците са добре – допълни тя.

След обиколката на опитното поле гостите на деня на пшеницата участваха в томбола, в която наградите бяха по 1 тон семена от различни сортове, както и продукция от стопанството на „Сортови семена” – отскоро в мандрата на фирмата се произвеждат козе и овче сирене и мляко.

Малки разфасовки сирене, мед и питка, пак произведени във фирмата, имаше и за всеки от гостите, подаръците те получиха на тръгване от опитното поле.

Събитието завърши с ритуал за наричане за здраве и плодородие. Домакинът на събитието Мариела Йорданова пожела на всички от шепа пшеница да получат златна жълтица. За късмет бе разчупена и омесената от Мариела Йорданова пита и раздаден по залък на всеки от гостите.

 

 1,638 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *