20 зрелостници от Ясеновец на матури след PCR-тестове, полицията помага за доставка на хранителни пакети за бедните в карантинираното село

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова участва в заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 днес – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

На заседанието бе обсъдено въвеждането със заповед на РЗИ-Разград на противоепидемични мерки в село Ясеновец, община Разград, както и новите заповеди на Министъра на здравеопазването. Представителите на институциите, участващи в заседанието, констатираха, че мерките са взети своевременно с оглед установяването в населеното място на 9 случая на заболяването, както и във връзка с неразпространението му в други населени места. Областният управител Гюнай Хюсмен поздрави и общинските управи за адекватната реакция, и двете общини, където бе установено заболяването – Разград и Исперих – извършиха дезинфекция на селата, от които са болните.

От ръководството на ОДМВР-Разград увериха, че КПП-тата на изходите на селото работят от 16 май, затворени са и черните пътища, в селото не е констатирано социално напрежение във връзка с прилагането на мерките. Заместник-кметът Милена Орешкова уточни с полицейското ръководство графиците на КПП-тата, за да започне от утре осигуряването от Община Разград на храна и кафе на служителите на реда, както бе и по време на дейността на КПП-тата на изходите на Разград.

Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева съобщи, че нови положителни проби в Разградска област няма след последните 4 случая в Ясеновец. Продължават да се вземат проби. Епидемиолозите са установили нулевия пациент в населеното място, това е жител на селото, който е пътувал от Германия.

Началникът на РИО-Разград Ангел Петков съобщи, че 20 ученика от Ясеновец завършват средно образование тази година. Тъй като на 1 юни трябва да се явят на матури, а карантината в селото завършва на 29 май, ще им бъдат извършени безплатни PCR-тестове на 30 май и при отрицателни резултати ще се явят на държавния си изпит.

Обсъдена бе и възможността да се доставят на социално слабите жители на селото хранителни пакети – 108 от дарението на „Биовет“ и „Лудогорец“, които Община Разград има ангажимент да достави и още 40 от БЧК. От ОДМВР-Разград увериха, че ще съдействат при предоставянето на хуманитарната помощ. Община Разград ще осигури хранителни пакети и за още 11 семейства, за които от ОДМВР съобщиха, че се препитават с билкарство и са в крайна нужда

Д-р Петър Тодоров информира, че четиримата пациенти в МБАЛ“Св. Иван Рилски“ са в добро състояние, днес са направени PCR-тестове на 4-месечното бебе и 38-годишната му баба, ако са отрицателни – те ще бъдат изписани.

Районният мюфтия Мехмед Аля информира членовете на щаба за мерките, които вече са предприети и ще се предприемат в мюсюлманските храмове. На Рамазан Байрам, 24 май, джамиите ще приемат до 20% от капацитета си, останалите вярващи ще останат в дворовете на храмовете на разстояние помежду си. Молитвите ще са по-кратки, ще се призоват хората да спазват изискванията на здравните власти.

До отварянето на детските градини медицинските сестри, които са на щат в тях, но в момента оказват съдействие на болниците в региона, ще останат в лечебните заведения, а преди отново да се върнат в детските градини, ще им бъдат направени PCR-тестове. За Община Разград става въпрос за 3 медицински сестри.

 

 

 752 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *