Четвъртият разградски мандат още е обвит в мъгла, май отива при десните

Втори ден след поредните предсрочни избори все още не е ясно кой ще е четвъртият депутат от 18-ти Разградски Многомандатен избирателен регион.

За тримата съмнение почти нямаше и преди да станат ясни официалните резултати от гласуването в региона.

Тъй като в ДПС преференциите не се прилагат и депутат се става по реда в листата, а гласовете в Лудогорието традиционно са за два мандата, депутатите от тази политическа сила отново са първият и вторият в листата Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ.

Вече традиционен от 2009 г. насам е и единият мандат на ГЕРБ, кога по-лесно, кога по-трудно спечелен. Там преференциите си важат, но при партиите с повече гласове е по-трудно да се преодолее правилото, че гласовете без преференции са за водача на листата, и затова пренареждане не се е случвало. Така и този път 2725-те преференции на втория в листата на ГЕРБ-СДС Гюнай Хюсмен не стигат за пренареждане. По една по-нова традиция обаче е голяма вероятността водачът Десислава Атанасова да влезе от другия си район – Русе – и Гюнай Хюсмен отново да е депутат.

В първите часове след края на изборния ден няколко местни централи очакваха четвъртият мандат да им пристане. На първо четене най-вероятно изглеждаше той да е при Продължаваме Промяната – третата политическа сила по гласове.

Според все още неофициална информация обаче това няма да се случи поради прилагането на системата за разпределяне на мандатите Хеър-Ниймайер. Тя променя съотношението между политическите сили в региони, в които някои от тях са се представили по-добре, а други не толкова добре в сравнение с техните съпартийци в други региони, какъвто се оказва случая с ПП и Демократична България. В нашия случай печеливши заради добрия си резултат спрямо други листи на същата политическа сила се очертава да са от Демократична България.

При тях обаче също има дилема и не е ясно кой ще е техният народен представител. Водачът на листата Ивайло Мирчев е водач и на листата в Бургас, където политическата сила също печели един мандат. Така тук, в случай че той избере Бургас, за втори път в Разградски регион се появява реалната възможност за пренареждане на листа за парламентарни избори, първата бе за Гюнай Хюсмен през 2014 г., когато бе депутат от ДПС. В листата на десните има трима кандидати, прескочили 7-процентната граница от общия брой на гласовете на Демократична България, с най-голяма подкрепа обаче е Нихат Расим, който с 572 преференции става втори, преди Огнян Обрешков, и е напълно вероятно да замени земеделското стопанство в Брестовене с депутатската банка в парламента.

Според хронограмата на изборите ЦИК трябва да обяви разпределението на мандатите до 6 октомври, а до 9 октомври и конкретните имена на депутатите, но се очаква това да се случи по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *