Ученици от СУ“Христо Ботев“-Кубрат занесоха мартенички на остров Реюнион, през май по проект по „Еразъм+“ посрещат гости от 5 държави

Ученици и учители от СУ„Христо Ботев“-Кубрат реализираха последната мобилност от проект E.V.A. (Equality. Variety. Acceptance) ) No 2019-1-DE03-KA229-059560 по програмата Еразъм+ в периода 13-18.02.2022 г.

Десетокласниците Преслава Коджахристова и Каан Велиев, подготвени и придружени от своите преподаватели Нина Цонева и Каролина Иванова, посетиха партньорското училище от проекта La Salle Saint-Charles в гр. Сан Пиер на остров Реюнион.

Програмата на посещението бе изключително наситена както с работни, така и със занимателни дейности. Учениците бяха посрещнати и настанени в семейства на свои връстници за времето на престоя им в страната. Заедно със своите приятели от Германия, Естония, Турция, Португалия и домакините Каан и Преслава участваха в работни срещи за определяне на общите европейски ценности, които споделят партньорите в проекта, в конференция с представител на организацията Chancegal за равенството между половете и в обучителни семинари за работа в платформата etwinning.

За кубратската делегация най-тържествената част от визитата бе посещението в Съдебната зала на Judicial Tribunal, Градския Съд в Сан Пиер, на която всяка страна представи пред съдебния състав и пред всички участници в проекта как се отразява здравната криза в следствие пандемията от Ковид-19 върху живота на жените в страните ни. Каан и Преслава бяха подготвили подробна информация, позовавайки се на данни от институциите в страната ни, както и на резултатите от анкета, която подготвиха и изпратиха на 100 жени на различна възраст от цялата страна. Преслава изнесе презентацията на отличен английски език и получи признание, като бе поканена за интервю от репортер на местната радиостанция, което бе излъчено в ефир на следващия ден.

По време на посещението си участниците имаха възможността да разгледат острова, историческите местности, както и подножието на вулканите, красивите брегове и лагуни на Индийски океан. Учениците от Кубрат научиха много за традициите и културата на Реюнион, подариха мартеници на всички участници и разказаха за нашите традиции, свързани с празника Баба Марта. Последната среща по проекта е планирана за периода 8-14.05.2022 г. в гр. Кубрат. Тече усилена подготовка за успешното приключване на проекта.

One Reply to “Ученици от СУ“Христо Ботев“-Кубрат занесоха мартенички на остров Реюнион, през май по проект по „Еразъм+“ посрещат гости от 5 държави”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *