УСШ открива 70-тата си  учебна година с поредица от състезания

ЦПЛР Ученическа спортна школа „Руси Бухтев” открива 70-тата си учебна година с поредица от състезания. Решихме вместо да организираме тържества, концерти и коктейли да дадем повече възможности за изява на децата, които тренират при нас – обясни директорът на УСШ Цветан Танев.

Официалният старт на учебната година е на 3 октомври, вторник, с провеждането на традиционния лекоатлетически крос „Златна есен” от 14,00 ч. в Градския парк. В него ще участват както възпитаници на разградската школа, така и техни връстници от ученическата спортна школа в Русе. Медали и тениски с логото на УСШ ще получат победителите, а за всички участници ще има шапки с логото на школата. Ще има и купи за отборните победители.

С купи ще си тръгнат и победителите в останалите 6 състезания, посветени на 70-годишнината от създаването на УСШ, за участие в които са поканени представители на ученически школи от съседни региони. На 14 октомври от 10,30 ч. на спортния комплекс по стрелба с лък ще има състезание по стрелба с лък. На 18 октомври от 14,00 ч. е състезанието по бадминтон, то ще се проведе в зала „Лудогорец”, в него ще участват състезатели от Разград и Исперих. В същия ден, но от 16,00 ч. в Градския парк е състезанието по ориентиране, в което ще участват деца от ученическите школи от Разград, Русе и Търговище. На 25 октомври от 10,00 ч. в зала „Лудогорец” започва състезанието по тенис на маса с участие на състезатели от спортните школи в Разград, Русе и Плевен. На 27 октомври състезанията са две, и двете са в сала „Лудогорец” и започват от 11,00 ч. – по волейбол и шахмат. И в двете участват състезатели от школите в Разград и Шумен.

Цветан Танев съобщи, че общо 604 са децата, записани в 42 групи в УСШ”Руси Бухтев”-Разград за настоящата учебна година. Това става със заявление от родителите, не се плащат такси за тренировките. 11 вида са спортове, които се развиват в УСШ. 8 преподаватели подготвят децата: Стефко Данаилов – баскетбол, Красен Цонев – лека атлетика, Христо Димитров – бадминтон, Росен Русев – шахмат, Айшегюл Ахмедова – волейбол, Боян Бонев – стрелба с лък, Татяна Станева ориентиране, Росен Иванов – тенис на маса. Още трима лектори преподават в УСШ: Жана Димитрова – плуване, Мирослав Минчев – колоездене и Севдалин Стоянов – тенис на корт.

Стремежът ми е спортовете да стават все повече, когато станах директор през 2011 г. бяха 5 – припомни Цветан Танев.

Той се похвали и, че УСШ използва възможностите за външно финансиране като кандидатства с проекти. По този начин с одобрен проект за през 2020 г. за оборудване на фитнес зала и за поставяне на нови индивидуални шкафчета в съблекалните в зала „Лудогорец”.  През 2022 г. е обновен изцяло кабинетът по шахмат с нови маси, 10 лаптопа, интерактивен дисплей и други необходими елементи за заниманията по шах.

През тази година пък е одобрен проект за залата по тенис на маса. Финансирането, както и по предходните проекти, е от Министерството на образованието и науката. Очаква се превеждане на средствата и с тях специализирана фирма ще подмени настилката на пода, който е изтъркан от дългогодишната употреба, ще бъдат закупени нови маси за тенис, както и робот за тенис на маса и пособия за тренировки.

Танев припомни и накратко историята на УСШ. Школата е създадена през 1953 г. като Юношеска спортна школа с пръв директор Иванка Димитрова, след това ръководството поемат: Тотю Проданов, Руси Бухтев, Пенчо Йовчев, Ганка Николова.

УСШ е връзката между масовия спорт и високото спортно майсторство, което клубовете развиват – обясни Танев. Той благодари на Община Разград за запазването през годините на УСШ, подобни школи не са останали много в България, а по този начин се намира връзка между масовия спорт и клубовете. През всички години на съществуването си УСШ има за основна цел развитие на масовия ученически спорт и е гръбнакът на разградски спорт – заяви Цветан Танев. Той даде и два конкретни и ярки примера на състезатели, направили първи крачки в спорта в УСШ – лекоатлетите Николай Антонов и Лъчезар Вълчев.

Стремежът е да откъснем децата от вредното влияние от стоене пред телефони и компютри, наркотици и други вещества, трайно да предадем любов към спорта и занапред да продължат да се занимават с избрания спорт – обясни още Танев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *