Убиха президента на Хаити, първата дама е ранена

Президентът на Хаити Жовенел Моиз е бил застрелян от неизвестни лица, предадоха световните агенции. Първата дама на Хаити е била ранена и е откарана в болница, поясни премиерът в оставка на Хаити Клод Жозеф. Двойката е била атакувана в резиденцията им през нощта.

Сред нападателите е имало и “чужди елементи”, каза премиерът и призова населението на страната да запази спокойствие. Жозеф добави, че полицията и армията ще се погрижат за запазването на реда в страната.

Кабинетът на премиера Клод Жозеф обяви, че сега той отговаря за страната. Самият премиер осъди „нечовешкия и варварски акт“ и призова за спокойствие, като заяви, че полицията и въоръжените сили на страната са поели контрола върху ситуацията със сигурността.

Това не е първото нападение срещу Моиз, който стана президент през 2017 г. На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата и национален герой Жан-Жак Десалин, срещу Моиз бе открита стрелба. Тогава той не пострада сериозно и беше отведен на безопасно място. Бяха ранени трима негови охранителни.

Убийството на президента се случва на фона на задълбочаване на политическата и икономическата стабилност в сраната, отбелязва Africanews.com.

Източник: Dnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *