Търсят директори на 12 училища в Разградско

Звънец

Конкурси за директори на 12 учебни заведения в Разградска област обяви Регионалното управление на образованието. Това е почти една четвърт от общо 56-те училища в региона. Част от ръководните кадри в образованието се пенсионират, а други от училищата от повече от година се управляват от временни директори.

5 от конкурсите са за училища в община Разград, но сред тях не е никое от основните училища или профилираните гимназии в областния град. Две от професионалните гимназии обаче ще имат нови директори от 15 септември – Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ и Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“. И двете училища са с дългогодишни директори, които явно са навършили възраст за пенсиониране – съответно Стойчо Стоев и Красимира Петкова. Спортното училище от една годна е с временен директор – Дениз Хамид, след като предшественикът му Иван Илиев се пенсионира през 2021 г. С временни директори – съответно Диана Петрова и Садифе Хасанова – са и ОУ“Елин Пелин“-Стражец и ОУ“Отец Паисий“-Дянково.

За две учебни заведения в община Исперих също са обявени конкурси за директори – ОУ“Христо Ботев“-Исперих и ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Вазово.

В община Завет също едно градско и едно селско училище си търсят директори – ПГЗ“Климент Тимирязев“-Завет и ОУ“Васил Левски“-Сушево.

В община Кубрат нов директор ще има в ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Севар.

Конкурс е обявен и за училището с най-дълъг период на временно изпълняващ директорската длъжност – ОУ“Св.св. Кирил и Методий“-Самуил. Там имаше конкурс и през 2018 г., но никой не го спечели.

От заповедта за провеждане на конкурсите става ясно, че се е пенсионирал и един от най-популярните училищни директори в региона – Динко Христов от ОУ“Виделина“-Сейдол. Христов създаде уникален комплекс в учебното заведение – със зоокът, занаятчийски помещения и корпуси за практическо изучаване на различни науки.

Кандидатите за 12-те длъжности могат да подават документи до 17,30 ч. на 8 август в РУО-Разград, ето ТУК са публикувани изискванията към тях. Конкурсите се провеждат в два етапа – писмен изпит, включващ тест и решаване на казуси и защита на концепция за стратегическо управление на институцията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *