Тържественост и емоции на първата сесия в Кубрат

С особена тържественост се отличи първото заседание на Общински съвет-Кубрат.

Постарала се бе администрацията, а и новите съветници и кметове пристигнаха на първата сесия в подобаващ официален дрескод – нещо, което е рядкост в местните парламенти в Лудогорието.

Местните управници бяха посрещнати от момичета в носии, които държаха питка с мед и шарена сол. Всеки бе накичен със здравец, цветна украса имаше и в тържествено подредената Ритуална зала в читалището в Кубрат. Подходяща бе и музиката, на чийто фон влизаха съветниците и кметовете – песен на Лили Иванова за родния й Кубрат.

Не съвсем обичайно първите официални думи в залата прозвучаха от председателя в мандат 2019-2027 г. Хюсеин Юмеров, който не бе кандидат за съветник в този мандат. Той даде думата на председателя на ОИК-Кубрат Кенан Сюлейманов, който обяви имената на избраните 21 съветника, 18 селски кмета и общинския кмет Алкин Неби, за когото това е трети мандат. Съотношението в Общинския съвет е: ДПС – 12 съветника, Местна коалиция БНД – 5 съветника, ГЕРБ – 3 съветника, ПП-ДБ – 1 съветник. 12 от селските кметове са от ДПС, 2 – от ГЕРБ, по 1 – от БНД и БСП.

Областният управител Владимир Димитров пожела успех на кубратските съветници и ги призова след него да повторят думите на клетвата, която трябва да спазват през следващите 4 години.

След подписването на клетвения лист кметът Алкин неби получи от временно изпълняващия длъжността кмет на Кубрат Мирослав Йорданов символичният ключ на Кубрат и кметската огърлица.

„Хората не се интересуват дали ние се делим на групи и лагери. Хората се интересуват от това да решаваме проблемите им. Затова нека понижим негативните емоции от предизборната надпревара. Да гледаме един на друг не като врагове, а като съмишленици. Да обединим сили заради община Кубрат. Защото без обединение, няма прогрес“ – това каза в първото си обръщение в новия си мандат Алкин Неби.

След полагането на клетвите областният управител отстъпи водещата роля на най-възрастния  общински съветник. Оказа се, че местните парламентаристи са с доста ниска средна възраст, тъй като доайенът сред тях – Бистра Милева от Местна коалиция БНД – е на 59 години. Нейното обръщение към колегите й не бе посрещнато еднозначно, тъй като представяше разочарованието на съпартийците й от предизборната кампания и те я аплодираха, но от лагера на опонентите им се чува неодобрителни възгласи. Лидерът на коалицията Бюрхан Исмаилов оспорва в съда избора на кмет на общината, първото заседание в Административния съд в Разград е утре, 9 ноември.

„Усещам уважението на хората, гласували за нас, усещам и омразата на другите. Омразата ми е необяснима. Видяхме вандализъм след посещението на едни депутати и е много притеснително в какви ценности се възпитават млади хора в някои среди. Почитатели на тези депутати, вие носите отговорност и вина. Изборите определят нашия живот и това би трябвало да ни прави отговорни. Би трябвало да ни кара да бъдем бдителни да не разхищаваме обществен ресурс и да се уважаваме като печелят достойни и интелигентни хора. Изборите трябва да ни водят към нещо по-добро, но не се случва обикновено по тези ширини. И след скандала с машините, който освини изборите с решенията на ЦИК, вече възникват съмнения дали и ОИК не са купени и дали тук не сме преотстъпени на една партия, дали изборите не са някаква формалност и ние всички тук сме назначени предварително. Това води към апатия у хората и може би е нечия цел: на властта не й харесва ние да избираме. Сигурно ако може всички да се назначават централизирано от някакви сараи, дворци или нещо подобно, ще се харесва най-добре.” – каза Бистра Милева пред съветниците и пълната зала на първото заседание на местния парламент в Кубрат.

Част от учредителното събрание на Общинския съвет бе и  изборът на председател на местния парламент. Номинацията бе една – на Нуршен Халилова Мутиш от ДПС. Тя получи одобрението на 15 съветници, останалите 5 присъстващи съветници не подкрепиха кандидатурата й.

Нуршен Халилова е родом от град Кубрат, на 57 години, тя е сестра на кмета на Кубрат 4 поредни мандата – от 1999 до 2015 г. Ремзи Халилов. Завършила е специална, начална и социална педагогика, магистър е и е носител на почетно отличие „Неофит Рилски“. Омъжена, с един син. Работи като старши учител в СУ „Христо Ботев“- гр. Кубрат.

“Важно е да не се делим по политически признаци, да не робуваме на партийни догми и лични страсти. Важно е да се работи за хората и просперитета на община Кубрат”, каза в първото си обръщение като председател на Общинския съвет Нуршен Халилова, след което благодари за доверието и подкрепата.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *