По неотложност на първата сесия в Исперих – две докладни за Лъвино

Две докладни, свързани с обявеното бедствено положение в исперихското село Лъвино заради смерча в събота, бяха приети с пълно единодушие на първото заседание на Общински съвет-Исперих за мандата 2023-2027 г. Те бяха внесени по неотложност във връзка с трудната ситуация в населеното място.

Едната докладна бе за създаване на Обществен съвет, който да разпределя средствата, постъпили по дарителската сметка, обявена в подкрепа на бедстващите жители на Лъвино. Само в първите два дни в нея са постъпили 58 000 лева – обяви новоизбраният кмет на Исперих Белгин Шукри. В нея ще влизат: кметът на селото Гюрсел Мустафа, двама местни жители – Серхан Бахри и Галиме Алейдин и по един представител на политическите сили в местния парламент – Шенгюл Юсуф, Николай Николов, Екатерина Димитрова, Дамян Милев.

Другата докладна бе за предоставяне на финансова помощ в размер на 60 000 лева на пострадалите от бедствието семейства от селата Лъвино и Тодорово от резерва в общинския бюджет – „средства за непредвидени и неотложни разходи”. Средствата ще се разпределят по семейства, пропорционално от стойността на нанесените щети по съставените констативни протоколи, подписани от комисия и одобрени от обществения съвет.

Преди да се стигне до работната част от сесията се проведе и тържествената част от заседанието. В нея обаче нямаше помпозност – липсваха дори цветя за новите управници, вероятно заради бедствената обстановка в Лъвино. Пак по същата причина нямаше и искри между политическите съперници, макар местният парламент да е пъстър. В него има: 17 съветника от ДПС, 8 от ГЕРБ и по двама от БСП и ПП-ДБ. Кандидатът за кмет на втората политическа сила Сали Назиф поздрави новоизбрания кмет и му пожела и този му мандат да е поне толкова успешен, колкото първият. Той уточни, че немалка част от успехите се дължат на конструктивната работа на администрацията и Общинския съвет, точно защото е бил шарен. „Пожелавам Ви с трезвия Ви ум да отрезвявате решенията и да имаме още по-добри дни за жителите на община Исперих. Като партия, изгубила изборите, фейърплеят не позволява да издигнем кандидат” – каза още Сали Назиф.

Белгин Шукри също пожела ползотворна и успешна работа на местните парламентаристи и също акцентира върху конструктивната работа. „Изминалият мандат беше труден, но благодарение на конструктивната работа и диалога с Общинския съвет и екипа ми успяхме да свършим немалко неща за общината. Пожелавам си да продължим да работим в същия дух. Смятам да продължа да работя със същия стил – конструктивно, толерантно и отворен към всички, без значение от коя политическа партия са.” – каза още кметът Шукри.

Тържествената сесия бе открита от областния управител Владимир Димитров, а след полагането на клетвата на трибуната застана най-възрастният съветник Анчо Хараламбиев. Предложението за председател остана едно – председателят от предходния мандат Бейти Бекир

Клетва положиха и кметовете на населени места – 15 от тях са ДПС, а 4 от ГЕРБ.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *