Три жалби разгледа РИК преди деня за размисъл, уважи една

Избори

Три жалби за нарушения на Изборния кодекс разгледа на заседанието на 2 април Районна избирателна комисия-Разград – става ясно от публикувания на сайта на комисията протокол. Една от жалбите е уважена, другите са обявени за неоснователни. Това на практика са първите сигнали до РИК в цялата предизборна кампания.

Най-първият сред тях е подаден от гражданка, която прилага и снимки на 6 броя плакати, според нея „те осмиват кандидата или агитират за него и са на неофициален за България език”. Комисията е отхвърлила жалбата, като е установила, че плакатите не са агитационни материали по смисъла на чл. 183 от Изборния кодекс и не съдържат призив за подкрепа на кандидат, партия или коалиция.

Втората жалба е от представител на политическа сила, участваща в изборите. И към нея са приложени снимки на това как двама държавни служители, които според сигнала не са в отпуск в този момент, извършват агитация в шатра на площад „Ларго”. РИК единодушно отхвърля тази жалба, като счита, че „служебните правоотношения на посочените в жалбата лица, не попадат в обхвата на контрол от РИК – Разград, вследствие на което комисията не е компетентен орган, който да се произнесе по посочените в жалбата съображения”.

Уважена е третата по хронология подадена жалба. Сигналът е от представител на политическа сила и е относно разпространение на агитационен материал в неразрешени места и отсъствието в материала на текста „Купуването и продаването на гласове е престъпление”. Според сигнала материалът се разпространява в пощенски кутии. РИК е решила да изпрати до политическата сила, изписана в материала писмо, в което да се уведоми да предприеме действия, с които да преустанови разпространението на агитационния материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *