Тревожно: 5 деца зад волана са участвали в катастрофи от началото на годината, едното било пияно

Пътна полиция

Пет деца – неправоспособни шофьори са участвали в катастрофи от началото на годината. Това сочи справка на „Пътна полиция“-Разград по подов 29 юни – Деня за безопасност на движение по пътищата.

Оттам съобщават, че пътната обстановка през гади година се влошава. За периода от 01.01.2023г. до 27.06.2023 на територията, обслужвана от ОДМВР – Разград, са регистрирани общо 193бр. ПТП, от които 65 тежки с 6-ма загинали и 91 ранени лица. За същия период на 2022г. на територията обслужвана от ОДМВР – Разград са регистрирани общо 188бр. ПТП, от които 49 тежки с 2-ма загинали и 67 ранени лица. Най-значителен ръст се наблюдава при броя на загиналите и ранени при ПТП лица, което обстоятелство е тревожно. Категорията на загиналите участници в ПТП е следната: 4-ма водачи на МПС, един пътник и един пешеходец. Ръст се наблюдава и при броя на възникналите ПТП с участието на деца. За първите пет месеца на тази година са възникнали общо 14бр. ПТП, които 10бр. тежки ПТП с общо 9 леко пострадали деца, 9 тежко пострадали деца и едно загинало дете. В 6 от всички ПТП с участието на деца, същите са били водачи на МПС. При 4 от случаите децата са управлявали леки автомобили, в по един от тях мотопед и мотоциклет. В 5 от тези случаи децата са били неправоспособни водачи. В един от случаите дететo е управлявало МПС след употреба на алкохол 1.27 промила, а в друг от случаите непълнолетния и неправоспособен водач е превозвал други три деца, които също са пострадали вследствие на причиненото от него ПТП. Значително се е повишил и броя на възникналите ПТП с участието на пешеходци, които са най-уязвимата група участници в движението. От началото на 2023г. са възникнали 14бр. такива ПТП с един загинал и 14 ранени лица. За същия период на 2022г. са настъпили 5бр. ПТП с участието на пешеходци, сред които няма загинали, като 5 лица са били ранени.

Най често извършваните нарушения от водачи на МПС, причиняващи тежки ПТП със загинали и ранени лица от началото на 2023г. са „движение с превишена и несъобразена с пътните и други условия скорост“ – причина за общо 23бр. тежки ПТП с 4-ма загинали и с 39 ранени лица и „отнемане предимство“ –причина са възникнали общо 15бр. тежки ПТП без загинали и с 17 ранени лица.

Във връзка с изнесените статистически данни, влошената пътнотранспортна обстановка на територията на ОДМВР – Разград, както и във връзка с предстоящия ден 29 юни, който е обявен за Ден за безопасност на движение по пътищата с решение №2353/19.06.2019г. на правителството на Р.България, ОДМВР – Разград призовава всички участници в движението да бъдат толерантни, внимателни и бдителни на пътя, да спазват стриктно установените правила за движение на пътя. Полицията отправя апел към всички родители да осъществяват по-голям контрол над малолетните и непълнолетни техни деца, като не допускат и предоставят управлението на моторни превозни средства без същите да притежават необходимото свидетелство за управление от съответната категория. Да не допускат и предоставят управлението на индивидуални електрически превозни средства на лица под четиринадесет години. При управление на МПС и превоз на пътници да използват обезопасителни колани и системи за обезопасяване на деца. Направените предходни анализи сочат, че традиционно през летния сезон са повишава, както общитя брой на настъпите пътнотранспортни произшествия, така и броя на настъпилите тежки такива с участието на деца, което е свързано и с периода на лятната ваканция на учениците. ОДМВР – Разград уведомява всички граждани, че са предприети всички мерки с цел превенцията на тежки ПТП, чрез осъществяване на засилен контрол за спазване на разпоредбите Закона за движение по пътищата, като се прилага принципа на „нулева толерантност“ към всички нарушители на Закона за движение по пътищата, с цел елиминиране на фактори, обуславящи чувството на безнаказаност във водачите, пътниците на МПС и пешеходците.

Контролът ще се осъществява в уязвимите участъци, както по пътищата извън населените места, така и в градовете и в малките населени места

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *