С ученически дебати Асоциация Интегро отбеляза Международния ден на ромите

Днес в Областна администрация Разград се проведе форум по дебатиране между ученици от шест училища от Северна България – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Събитието бе организирано от „Асоциация Интегро“ под патронажа на Областния управител на област Разград, който е и председател на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Ученическият дебат е част от дейностите на Програмата на „Асоциация Интегро“ – “Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование” и е посветен на Международния ден на ромите.

В началото на събитието Диян Данков – координатор на Програми и проекти в Асоциация Интегро разясни защо се отбелязва Международния ден на ромите и какви послания трябва да отправяме в този ден. С едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на Холокоста.

Форумът бе открит от областния управител Драгомир Златев и Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград. Областният управител поздрави участниците в дебатите и ги посъветва да са все така старателни и постоянни в учението, защото образованието е пътят към добра професионална реализация и успех в живота.

В състезанието се включиха отбори по дебати от шест училища от три области: Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“, гр. Исперих; Средно училище „Трайко Симеонов“, гр. Шумен; Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост, гр. Омуртаг; Средно училище „Цанко Бакалов Церковски“, Никола Козлево; Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Върбица и  Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии, гр. Шумен.

Младите дебатьори изложиха аргументи „за“ и „против“ по темите: „Българското общество не приема различните“, „Родителите са отговорни за проявеното от децата им насилие“ и „Технологичният прогрес е невъзможен без замърсяване на природата“. Младежите впечатлиха с отлични ораторски умения и критично мислене.

Всички отбори бяха отличени с грамоти, връчени от ръководството на Областна администрация Разград и заместник-кмета Хабибе Расим.

Програмата на „Асоциация Интегро“ се изпълнява от 2006 г. насам, като досега чрез нея са подкрепени над 1 500 младежи, които успешно завършиха средното си образование, а над 400 от тях продължиха да учат във висши учебни заведения в България.

Към настоящия момент Програмата предоставя комплексна подкрепа на ученици в гимназиална степен на обучение от 6 училища, която се изразява в: осигуряване на менторство – индивидуално и групово чрез клубовете по дебати; подкрепа с дрехи и храна за най-уязвимите; социална оценка на подкрепените семейства с цел консултиране и насочване.

Програмата поставя особен акцент над менторството, което включва два компонента – индивидуално и групово, чрез клубовете по „Дебати“. Основната цел на тази дейност е учениците да практикуват своите знания и да подобрят социалните си умения. Освен това, се очаква да има подобрение в критичното мислене по злободневни въпроси, свързани с тяхната възраст.

Областна администрация Разград и „Асоциация Интегро“ благодарят на ръководството на ПФК „Лудогорец 1945“ за предоставената възможност участниците във форума да посетят и разгледат тренировъчната база „Гнездо на орлите“. Младите хора бяха изключително впечатлени от гостоприемството и видяното в модерния комплекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *