С огнените танци на разградските мажоретки, пищна заря и хоро завърши 21-вият Панаир на киселото мляко

С огнените танци на разградските мажоретки, пищна заря и хоро, на което се хванаха хора от четири държави, завърши 21-вото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти.

Приветствие към гостите и организаторите на мащабното културно събитие отправи заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той благодари на занаятчиите за интереса им към разградския Панаир на киселото мляко с участието им в изложението, разположено в 118 шатри,, като изрази надежда те да дойдат и догодина с още повече и разнообразни продукти. По думите на заместник-кмета Добрин Добрев три дни Разград бе фестивал на красотата, младостта, таланта, любовта, толерантността, обичта към хората. „Разград бе и арена на дипломацията. Насладихме се на срещи с побратимените градове, обменихме информация, впечатления и опит за развитието на градовете и международните отношения” – каза още г-н Добрев.  Той допълни и, че три дни Разград е бил сцена на прекрасни вечерни концерти и въпреки капризите на времето публиката издържа на предизвикателствата, за да се наслади на изпълненията на  прекрасни млади хора от 3 континента. Заместник-кметът не пропусна да благодари и на хората, ангажирани с организирането на това мащабно събитие – служители в Община Разград и звената и структурите й, на културните институции, които участваха и с творчески изяви и с организационни дейности. „Панаирът е магия, виждам я в очите ви, за мен беше чест да я съприживея с вас и с нетърпение очаквам 22-рото издание с пожелания да сме здрави и ентусиазирани и да ни държи емоцията до следващия панаир.” – завърши заместник-кметът Добрин Добрев.

В третия ден на Панаира той присъства на две от събитията от основната програма и на едно от съпътстващите мероприятия. В края на откритата сцена „Танцувай с нас” заместник-кметът Добрин Добрев връчи грамоти на участниците. В продължение на близо 2 часа на площад „Независимост” се вихреха кръшни хора и звучаха народни песни. В хоротеката с водещ Румен Иванов участваха: Танцово студио „Калина Рада”, Танцова формация „Топчийски искри” към НЧ”Просвета-1895”-Топчии, Мъжка фолклорна група към НЧ”Напредък 1895”-Дряновец, Танцов клуб „Абритус”, Женска фолклорна група за автентичен фолклор към НЧ”Развитие-1905”-Сейдол, Клуб по танци „Капанци”, Смесена фолклорна група „Капанка” към НЧ”Напредък”-1895”-Дряновец, Танцова група „Капанки” към НЧ”Съгласие 1891”-Осенец, Група за изворен фолклор към НЧ”Просвета 1919”-Пороище, Клуб за български народни хора при НЧ”Напредък 1901”-Разград, Алиш Дживгов, Джемиле Горелска и Ахмед Бирков от НЧ”Пробуда 1912”, Мъжка фолклорна група за автентичен фолклор към НЧ”Развитие-1906”-Сейдол, Танцов клуб „Абритус” към НЧ”Бузлуджа 2010”.

Не толкова голям откъм участници, а по-скоро откъм публика, бе интересът към най-новото събитие от Панаира на киселото мляко – конкурсът за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея”. Той бе организиран от „Люта ферма”, откъдето бяха осигурили десет вида от най-лютите чушки на света, както и айрян, с който да се „потушава огъня”, предизвикан от чушките. Условието обаче бе да се пие айрян, след като участникът обяви, че се отказва от състезанието. Включиха се трима състезатели, Мария Маринова отпадна сред третата по степен на лютивост чушка и така се класира на трето място, Хасан Хасанов опита и чушка №6, но за безспорен победител бе обявен Асен Асенов от Търговище, който след отпадането и на двамата пробва и най-лютата чушка в света – Каролина Рийпър. И за тримата участници имаше награди – ваучери на различни стойности от продукцията на „Люта ферма” и сувенири с логото на Община Разград.

Плакет пък имаше за собственика на един от най-интересните експонати от Изложението на ретро автомобили и мотоциклети, което се проведе като съпътстващо мероприятие на Панира на киселото мляко на площад „Възраждане”. Над 40 возила на любители на ретро автомобили от Североизточна България бяха подредени на площада почти през целия следобед и предизвикаха интереса на разградчани. Изложението бе организирано от Авто мото ретро клуб „Абритус“-Разград със съдействието на Община Разград и с помощта на спонсори: „Ареон-България”, „Славимекс”, „Авточасти Росида”, „Виопродукт”, „Зико груп”, Минерална вода „Водица”, Земеделски производител Иван Ечев – град Левски, който предостави по буркан кисело мляко за всеки от участниците.

Специалната награда на Община Разград бе връчена от заместник-кмета Добрин Добрев на собственика на уникалния екземпляр от първата българска спортна кола „София” Димитър Савов. Г-н Добрев поздрави  организаторите, че за толкова кратко време с ентусиазъм, хъс и енергия са организирали събитие, неотстъпващо на подобни изложения, поздрави и участниците, които правят чудеса от хобито си. Заместник-кметът Добрин Добрев обяви, че изложението на ретро автомобили ще намери достойно място в културния календар на Община Разград и следващото му издание ще се е още по-мащабно.

Във вечерния концерт, който бе последното събитие от Панаира, участваха: Ансамбълът на Държавния университет в Тбилиси, Грузия; Детски танцов състав от Община Авджълар, Истанбул, Турция; “The ballet group Africa”, които идват от Мароко, но представят фолклорното богатство на Конго; ДТА“Лудогорче“ и  Капански ансамбъл-Разград. Панаирът завърши с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и фойерверки и илюминации.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *